"DTP parlamento dışında yanlış yapıyor"

Meclis Başkanı Köksal Toptan, DTP’li milletvekillerinin parlamento içindeki çalışmalarından memnun olduğunu, ancak parlamento dışına çıktıkları zaman epey yanlış işler yaptıklarını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) TBMM Başkanı Köksal Toptan, Zonguldak'ta ailesini ziyaret etmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toptan, DTP'li kadın milletvekillerini parlamento dışında yanlış işler yapmakla eleştirdi.

Köksal Toptan'a ilk olarak Kuzey Irak bölgesel yönetiminin erkeklere iki eşlilik izni veren bir yasayı kabul etmesi konusu soruldu. Meclis Başkanı sıfatıyla başka bir parlamentonun almış olduğu kararı değerlendiremeyeceğini belirten Toptan, "Biz, Batı uygarlığının parçası olarak medeni kanun hükümlerine göre bu işleri tanzim eden ülkeyiz. Doğru yaptığımıza inanıyoruz ve bu yoldayız. Başkalarının düzenlemelerine olumlu ya da olumsuz görüş belirtmek durumunda değiliz. Kendi bildiğimiz doğru yolda ilerleyeceğiz" dedi.
DTP'li kadın milletvekillerinin, bu mesele üzerine destek olmak amacıyla Kuzey Irak'taki kadın derneklerini ziyaret etmesinin sorulması üzerine Toptan, bu konuyla ilgili çok ayrıntılı bilgisi olmadığını söyledi. Toptan, "DTP'li milletvekili arkadaşlarımız, Türkiye'deki kadın sorunlarıyla ilgilenseler sanıyorum daha yararlı bir iş yapmış olurlar. O nedenle DTP'li arkadaşlarıma her zaman söylediğim gibi parlamento içi çalışmalarından memnunum. Ama parlamento dışına çıktıkları zaman epey yanlış işler yapıyorlar. Dediğim gibi ayrıntıyı bilmiyorum. Onun için derinliğine bir değerlendirme yapmak durumunda değilim. Tekrar etmek gerekirse, Türkiye'de kadın örgütleriyle ortaklaşa yapabilecekleri bir takım çalışmalar daha yararlı olur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. "Hâlâ krizden kâr edebileceğimize inanıyorum" Köksal Toptan'a daha önce dile getirdiği "Türkiye'nin ekonomik krizden daha az zararla çıkacağı, hatta bu krizi kara dahi dönüştürebileceği" fikrini, son dönemde tekstil sektöründeki işten çıkarmaların ardından halen taşıyıp taşımadığının sorulması üzerine Toptan, bu yöndeki söylemlerine yönelik inancını halen koruduğunu söyledi.
Toptan, "Ekonomik krizden fırsatlar yakalamak suretiyle çıkabileceğimiz inancını koruyorum. Çünkü, bizde finansal kriz gözükmüyor, olacağını da zannetmiyorum. Bankacılık sistemi çok iyi takip edilmiş durumda" dedi. Avrupa'da pazar daralmasının Türkiye'yi etkileyebileceğini belirten Toptan, bunun Afrika, Balkanlar, Orta Asya, Kafkaslar gibi yeni pazarlara girerek aşılabileceğini söyledi.
Toptan, IMF'yle yapılacak olan anlaşmanın da psikolojik etkide bulunacağını vurguladı. Köksal Toptan, krizi fırsata dönüştürmenin koşulunun bütün sektörlerin kamuyla birlikte ortak sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri olduğunu dile getirdi. "Yunanistan'daki olaylar 1968 gibi olmaz"Köksal Toptan, Yunanistan'da yaşanan olayları da değerlendirdi. Toptan, "Benim gazete ve televizyon bilgilerinden sezinlediğim kadarıyla ideolojik bir sarmalığı yok. İdeolojik boyutu ve sarmalığı olmadığı zaman böyle hareketlerin devam etmesi ve başka ülkelere de yaygınlaşması... Yani, 1968 olayları şekline dönüşmesi bana göre mümkün değil. O nedenle zannediyorum, önümüzdeki bir kaç gün içinde Yunanistan'daki olaylar yerini sükunete bırakacaktır ve olaylar bitecektir diye düşünüyorum" dedi. Toptan, "Umuyorum ve diliyorum ki Yunanistan'daki bu gelişmeler lokal olarak sadece Yunanistan içinde kalsın. Başka ülkelere sirayet etmesin" temennisinde bulundu.