DTP’nin kapatılmasına ilk tepkiler

Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatmasının ardından meclisteki partilerin temsilcilerinden açıklamalar gelmeye başladı.

Anayasa Mahkemesi’nin Demokratik Toplum Partisi’ni kapatması konusunda AKP’liler “İlke olarak parti kapatılmasına karşıyız” derken, CHP “Karar yerindedir”, MHP ise “Karar saygıyla karşılanmalı” diyor.

Bakan Veysel Eroğlu: Partiyi millet kapatmalı
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili, ''Partiyi milletin kapatması gerekir diye düşünüyorum'' değerlendirmesinde bulundu. Eroğlu, “Partiyi milletin kapatması gerektiğini düşünüyorum. Neticede partinin kapatılmasını zorlaştırmak gerekir. Eğer suçu varsa kişilere ceza vermek gerekir. Partiler yeniden kurulabilir. Bilmiyorum ama hazırlıkları vardır herhalde” dedi.

Bakan Taner Yıldız: Prensip olarak karşıyız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili, ''Prensip olarak biz parti kapatılmasına karşıyız. Bununla beraber bütün çözüm sağlanmış olmuyor'' dedi. Yıldız, “Prensip olarak biz parti kapatılmasına karşıyız. Bununla beraber bütün çözüm sağlanmış olmuyor. Ancak bu, Anayasa Mahkemesinin verdiği bir karar. Gerekçeli karar ortaya çıkana kadar kesin cümleler etmemek lazım. Biz de bu gerekçeli kararı bekleyeceğiz ama şu anda hukukun, yargının verdiği bir karar vardır ve bunu hep beraber takip edeceğiz” dedi.

CHP’li Mustafa Özyürek: Karar doğru
CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılmasına ilişkin kararının ''hukuki açıdan doğru bir karar'' olduğunu söyledi. Özyürek, siyasi partilerin kapatılmasından yana olmadıklarını ancak partilerin de hukuk kurallarına uymalarının gerektiğini belirterek şu görüşleri dile getirdi: “Tabii ki bir partinin kapatılmasını istemeyiz ancak keşke DTP terör örgütü PKK ile arasına mesafe koyabilseydi. Onun şiddet uygulamalarına yandaş olmasaydı ve bugünkü durum ortaya çıkmasaydı. Ama Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu hükümleri dikkate alındığında Anayasa Mahkemesi'nin, hukuken başka bir karar vermesi zordu. Bu kararı istemeyenler de siyasi açıdan değerlendirme yapıyorlardı. Hukuki açıdan başka bir kararın verilmesinin zor olduğunu herkes söylüyordu. Terörle yandaş olan bir parti kabul edilemez. Bu bizim yasalarımız açısından da böyle Avrupa'da da böyle, AİHM kararları da böyle. Bu bakımdan Anayasa Mahkemesi'nin kararı hukuki açıdan yerinde, doğru bir karardır. AİHM kararlarıyla da uygunluk gösterir.”

MHP lideri Devlet Bahçeli: Karar saygıyla karşılanmalı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Yüce mahkemenin bu kararını herkesin saygıyla karşılaması ve içinden geçilmekte olunan nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmasını'' istedi.

MHP’li İsmet Büyükataman: Doğru bulduğumu özellikle belirtmek istiyorum
MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmet Büyükataman, DTP'nin ''temelli'' kapatılmasıyla ilgili olarak, ''Terör hadiselerine bulaşmış siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulduğumu özellikle ifade etmek istiyorum'' dedi.

(soL - Haber Merkezi)