Diyarbakır'dan "Evet" çağrısı

Bugün Diyarbakır'da düzenlenen basın açıklamasında HAK-PAR ve bazı Kürt örgütleri 12 Eylül referandumunda “Yetersiz olsa da Evet” diyeceklerini açıkladılar. Halkı ve demokratik güçleri de "Evet" demeye çağırdılar

Diyarbakır Sanat Sokağı AZC Plaza önünde düzenledikleri basın açıklamasında Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Demokrat Kürtlerin Arayışı, Kürt Devrimci Demokratlar Hareketi, Dicle ve Fırat Diyalog Grubu referandumda evet oyu kullanacaklarını ifade ettiler. Basın açıklamasında konuşan HAK-PAR İl Başkanı Arif Sevinç referanduma konu olan anayasa değişikliğini yetersiz bulmalarına rağmen evet demek için, farklı Kürt siyasi kurumlarıyla bir araya geldiklerini belirtti.

Sevinç, Türkiye’nin en önemli meselesi olan Kürt sorununun demokratik yoldan çözülmesinden yana olduklarını söyledi. Demokratik yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Sevinç, Kürt sorunu konusunda daha duyarlı ve daha cesur davranılması gerektiğini belirtti.

Sevinç ayrıca, demokrasi mücadelesini, demokratikleşme adımlarını önemsedikleri için referandumun yeni bir anayasanın önünü açacağını Kürt sorununu çözümü önündeki engelleri kaldıracağını düşünerek “Yetersiz olsa da evet” dediklerini ifade etti.

Daha sonra Türkçe, Kürtçe ve Zazaca hazırlanan basın açıklaması okundu. Açıklamada, "Farklı eğilimlere sahip Kürt grupları olarak Türkiye’nin çok uluslu, çok dilli, çok kültürlü çoğulcu gerçeğini kapsayacak, başta Kürtler olmak üzere bütün etnik ve dini farklılara Türk halkıyla eşitlik temelinde bir arada yaşama güvencesi sağlayacak bir sivil anayasa yapılmadan, gerçek anlamda demokrasi ve barışa kavuşmasının mümkün olmadığına inanmaktayız" denildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana izlediği red-inkar ve imha politikalarının, anayasaların da ırkçı-şoven ve anti demokratik karakterini şekillendirdiği belirtilen açıklamada, mevcut 12 Eylül Anayasası'nın da bu ruhla şekillenmiş ve topluma zorla dayatılmış olduğu ifade edildi.

"Kısmi anayasa değişiklik paketi de mevcut anayasanın ırkçı şoven karakterini esastan değiştirmediği, toplumsal ve siyasal sorunları çözmeyi hedeflemediği açıktır. Ancak demokratikleşme adımlarını da önemsiyoruz" denilen açıklamada, bu adımların Kürt sorununun doğru bir zeminde tartışılmasına olanak sağlayacağına inanıldığı belirtildi.

Açıklamada, bütün yetersizliklerine rağmen, referanduma sunulan anayasa değişiklik paketine 12 Eylül darbe anayasasında gedik açtığı, Kürt halkının aleyhine şekillenen statükoyu sarstığı, vesayet rejimini gerileteceği, kısmi demokratik açılımlar sağlayacağı, mevcut anayasanın tümden değişmesi yönünde bir adım olacağı için “Evet" denileceği vurgulandı.

Basın açıklaması, tüm halkın ve demokratik güçlerin referandumda "Evet" demesi çağrısı ile sonlandırıldı.

(soL-Haber Merkezi)