"DİSK'i değil öğrencileri dövdük"

İstanbul Valisi Mutlu, polisin dün Yıldız Teknik Üniversitesi'nde kültür merkezi olarak açılışı yapılan 12 Eylül dönemi işkencehanesi Otağ-ı Hümayun' doğru yürümek isteyen DİSK üyelerine müdahale etmediğini, arbedeyi daha önceki olaylara karıştıkları tespit edilen öğrencilerin fitillediğini öne sürdü.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, dün Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi’ndeki Hünkar Kasrı’nın kültür merkezi olarak açılışı sırasında yaşanan arbedeyle ilgili olarak polisin müdahalesinin normal olduğunu iddia etti.

Vali Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile ziyaret ettiği İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin önünde bir basın açıklaması yaptı. Mutlu, dün Yıldız Teknik Üniversitesinin Davutpaşa Yerleşkesi’nde, restorasyon çalışmaları tamamlanarak "Otağ-ı Humayun Kültür Merkezi" olarak hizmet vermesi planlanan Hünkar Kasrı’nın açılışı nedeniyle bir program yapıldığını ve bu etkinliğe akademi ve sanat çevrelerinden 200 dolayında kişinin katıldığını söyledi.

Program sırasında açılışı protesto etmek ve bu konuda görüşlerini açıklamak isteyen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin de içinde bulunduğu yaklaşık 50 kişilik bir işçi grubunun olay yerine geldiğini anlatan Mutlu, yetkililerin, üniversiteye girmek isteyen bu grubun, şu an için ortamın uygun olmadığını ve bunu yapmamaları yönünde bilgilendirildiğini öne sürdü.

Hüseyin Avni Mutlu, olayın yaşandığı yerleşkenin girişine, daha önceki olaylara karıştıkları emniyet tarafından tespit edilen bir grup öğrencinin geldiğini ve olayların fitilini ateşleyenlerin bu öğrenciler olduğunu iddia etti.

Polisin, üniversitenin talebi doğrultusunda engelleme yaptığını ve bu sırada herhangi bir gaz kullanımı söz konusu olmadığını ifade eden İstanbul Valisi Mutlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu grubun içeri girme isteği üzerine, üniversitenin talebi doğrultusunda engelleme yapan polisimize karşı öğrenciler tarafından bir tavır geliştirildi. Bununla ilgili kendilerine gerekli uyarılar yapılmış olmasına
rağmen, polisin dağılmaları, içeri girmemeleri yönünde ısrarlı beyanlarına rağmen, kısa süreli bir arbede yaşandı. Burada ifade edildiği gibi en ufak bir şekilde gaz kullanma hadisesi yoktur. Bunu çok net ve açık bir şekilde ifade ediyorum. Basınımıza intikal eden görüntü ve fotoğraflardan da çok net gözüküyor.

Birkaç polis memurumuzun bir müdahalesi var. Bu müdahale normal bir müdahaledir. Çünkü, orada polisimizle artık aynı noktaya gelmiş, içeriye girmek isteyenlere karşı bir müdahale pozisyonu var. Engellemeye dönük bir tavırdır. Orada hiçbir aşırı tedbir de alınmamıştır ama tartışmalı ortamlarda ufak tefek her zaman sıkıntılar yaşanabilir. Ancak, sayın DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve oradaki işçilerimize yönelik bir müdahale olmamıştır, bunu da özellikle ifade etmek istiyorum."

Mutlu, dünden itibaren bu olayın kamuoyuna aktarılış şeklinden dolayı bu açıklamayı yapmaya ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

(soL-Haber Merkezi)