DİSK ve TÜSİAD aynı düşünüyormuş

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'i ziyaret etti. Boyner, "Türkiye'de hayal ettiğimiz vizyon demokratikleşme standartları, ekonomik standartlar gibi çok noktada görüş birliğindeyiz" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner'i ziyaret etti.

Ümit Boyner, ilerisi için daha detaylı yapacakları çalışmalar olduğu konusunda fikir birliğine vardıklarını ifade ederken, Süleyman Çelebi "Biz farklı çıkar gruplarını temsil eden iki farklı örgütüz. Farklı çıkar gruplarını temsil edenler bazı konularda bazı iradeleri ortaya koyabiliyorlarsa bu Türkiye’ye örnek olmalı" dedi.

Çelebi ayrıca, TÜSİAD’daki değişim sürecinin yeni olmadığını, “TÜSİAD başkanlığına kadın eli değdikten” sonra daha sıcak ilişkiler yaşadıklarını belirtti.

TÜSİAD ile DİSK arasında fikir birliği
Yaptıkları görüşmede fikir birliğine vardıkları konuları açıklayan Boyner, "Bir tanesi, temsil adaleti, yüksek biçimde uzlaşmayla, Türkiye’yi Batı standardında bir demokrasiye kavuşturacak yeni bir anayasaya kavuşması ve bu anayasanın hazırlanması noktasında siyasi partilerin seçim dönemine girerken programlarını, çalışma şekillerini vizyonlarını ortaya koyacak bir noktaya gelmeleri konusunda çağrı yapmak. Açıkçası Türkiye’deki siyasi ortamın bu düzeye gelmesini ve bu tartışmanın da sağlıklı uzlaşma zemini üzerinde ilerlemesini hem TÜSİAD hem DİSK olarak arzu ediyoruz. İkincisi, terör konusu. Demokratikleşme sürecinin terörün çözümünde önemli bir nokta olduğunun tekrar altını çizmek istiyoruz. Tabii ki terörden arındırılmış bir söylem özellikle de, Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki farklı sivil toplum örgütleriyle de bu konuda ortak çalışma geliştirilmesi noktasında da birlikte çalışacağımız konusunda fikir birliğine vardık.”

İstihdam konusunda da ortak akıl
Boyner, TÜSİAD’ın işverenleri, DİSK’in emekçileri temsil ettiğini belirterek, “İstihdam konusunda Türkiye’nin ekonomik gelişmesi konusunda da çok ciddi işbirlikleri yapabileceğimiz, birlikte çalışmalar yapabileceğimiz noktasında da fikir birliğine vardık. İşgücü dünyasındaki yapılanma, örgütlenme, istihdamın daha artırılması, işsizlikle mücadele gibi konularda birlikte çalışmalar yapacağız. Bu konuda da bir anlaşma aramızda var. Bölgesel kalkınma ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi noktasında da, iki örgütün birlikte çalışabileceği konusunda fikir birliğe geldik” dedi.

Ortak çalışma takvimi ve işleyiş hakkında da bilgi veren Boyner, "Takvim yapmadık, ama hemen başlayacağız. Zaten bizim kendi komisyonlarımız, çalışma gruplarımız var. Hem teknik boyutta hem zaman zaman hukuki boyutta da çalışmalarımız oluyor. Bunları DİSK ile de paylaşacağız. Onların da kendi yapıları var, mutlaka ki muadil anlamda bir şekilde ekipler de bir araya gelecek" dedi.

Çelebi: Kucaklayıcı bir dile ihtiyacımız var
TÜSİAD ile birçok konuda aynı görüşte olduklarını vurgulayan Süleyman Çelebi, bu konuların başında da anayasa değişikliğinin geldiğini belirtti. Çelebi, anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğu konusunda TÜSİAD’ın baştan beri ifade ettiği temel yaklaşımla kendilerinin ortaya koydukları irade arasında bir fark olmadığına ifade etti.

Yeni bir anayasa gerekliliğini vurgulayan Çelebi, “Ama bu, şu anda ifade edilen ve değiştirilen bir anayasa gibi değil. A’dan Z’ye kurucu yapısı da olan, örgütlerin temsilcilerinin olduğu, siyasi partilerin diğer çıkar gruplarının içinde yer aldığı ve sürecin iyi hazırladığı bir anayasaya ihtiyaç var. Bu anayasa süreci Türkiye açısından önemli. Buna hızla başlamalı. Siyasi partiler bu anlamda nasıl bir anayasa değişikliği istediklerini seçim bildirgelerine koymaları gerekiyor” dedi.

Çelebi: İşsizlik işverenlerin de sorunu"
"Biz bir yandan siyasal alanda demokrasi isterken ekonomik alanda da demokrasi istiyoruz. Ekonomik demokrasi olmadan, sosyal alanda demokrasi olmadan, paylaşımda demokrasi olmadan bu sorunlar aşılamaz” diyen Çelebi, işsizlik sorununun yalnız sendikaların sorunu olmadığını, işverenlerin de sorunu olduğunu belirtti.

İşsizliğe karşı TÜSİAD ve DİSK sentezi
İşsizlik konusunda da ortak çalışmalar yapacaklarını kaydeden Boyner, "İşsizlik ne sadece sendikaların, ne işverenlerin sorunu, hepimizin sorunu... Bizler için de önemli olan değer, istihdam yaratmak, ekonomik gelişimin önünü açmak. Bu noktalarda tabii ki her noktada aynı düşünmesek bile ortaya, Türkiye’nin yeniden yapılanması, iyi bir ekonomik model konması, AB normlarında bir işgücüne ve güvenliğine kavuşması açısından aynı noktalara gelebileceğimizi, en azından rahat fikir alışverişi yapıp bir sentez sunabileceğimize inanıyoruz. Onun için bu çalışmaları yürüteceğiz" dedi.

(soL - Haber Merkezi)