Dışişleri'nden gece vakti Ermenistan açıklaması!

Dışişleri Bakanlığı, gece yarısı duyurusuyla Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin yeni bir evreye girdiğini, ilişkilerin normalleştirilmesi için bir yol haritası belirlendiğini açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak, İsviçre'nin arabuluculuğunda sürdürülen görüşmelerde Ermenistan ile ilişkilerin normalizasyonu için kapsamlı bir çerçevede mutabakat sağlandığını duyurdu.

Açıklamada, Türkiye ve Ermenistan'ın, İsviçre'nin arabuluculuğunda, ikili ilişkilerini normalleştirmek, iyi komşuluk ve karşılıklı saygı çerçevesinde geliştirmek ve bu suretle tüm bölgede barış, güvenlik ve istikrarı ileri götürmek amacıyla yoğun çaba gösterdikleri belirtildi.

Bu çabalar doğrultusunda, iki tarafın somut ilerleme sağlayarak kapsamlı bir çerçevede uzlaştıkları vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İki taraf, bu süreçte somut ilerleme ve karşılıklı anlayış sağlamış ve ikili ilişkilerinin her iki tarafı da tatmin edecek şekilde normalizasyonu için kapsamlı bir çerçeve üzerinde mutabık kalmışlardır. Bu çerçevede, bir yol haritası belirlenmiştir. Üzerinde mutabık kalınan bu zemin, devam eden bu süreç için olumlu bir perspektif sağlamaktadır."

Dışişleri Bakanlığı, açıklamada, Ermenistan ile uzlaşılan yol haritasının ayrıntılarına ise açıklık getirmedi.

Açıklamanın akşam saatlerinden itibaren Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önce Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve hemen ardından Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile yaptığı görüşmelerden sonra, gecenin ilerleyen saatlerinde yapılması dikkat çekti.

Açıklamanın zamanlaması
Açıklama, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin cesaret verici olduğu ve ABD'nin bu sürece tam destek verdiği yönündeki konuşmasından kısa bir süre sonra yapıldı.

Açıklamanın "Ermeni Felaketi"nin yıldönümü olan 24 Nisan'dan hemen önce yapılması, ABD Başkanı Barack Obama'nın üzerindeki Ermeni lobisinin baskısını hafifletmek amacını taşıyor. Nitekim, Obama Türkiye ziyareti sırasında ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda net mesajlar vermişti. Dışişleri Bakanlığı'nın bu adımından sonra, Obama'nın 24 Nisan'da yayınlayacağı mesajda konuyla ilgili hangi ifadelere yer vereceği merakla bekleniyor.

Kafkasya'da hareketli günler
Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin yeni bir zemine taşınmasının Kafkaslar'da bir dizi gelişmeyi tetikleyebileceği ve Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerin bölge politikalarında tansiyonu artırabileceği belirtiliyor. Kafkasya, Orta Asya ve Hazar bölgesinin enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılmasında kilit bir coğrafya olma özelliği taşıyor.

Son olarak 21 Nisan'da, Ermenistan Gürcistan'da gerçekleştirilen NATO tatbikatına katılmıştı. Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev, gerçekleştirilen bu tatbikata ve NATO'nun Gürcistan'ı silahlandırmasına çok sert tepki göstererek, ittifakın bölgede gerilimin artmasına neden olduğunu ifade etmişti.

Ayrıca ABD dün, Avrasya enerji sorunları için deneyimli diplomat Richard Morningstar'ı özel elçi olarak atadığını duyurmuştu.