Dink'e karşı “Nazi savunması” yapan Türkiye kaybetti

AİHM, Türkiye’nin Hrant Dink’i Naziler’e benzettiği bir savunma yaptığı davada Türkiye’yi mahkûm etti.

Gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde uğradığı suikastten bir hafta önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bir yazısı nedeniyle mahkum olduğu için başvurmuştu. Ünlü 301. maddeden ceza alan Hrant Dink'in açtığı davada Türkiye’nin yaptığı savunmada, “Dink Türklüğü aşağıladı, halkı tahrik etti” benzeri ifadeler yer almış, savunma çok tartışılmıştı.

Tartışmalar üzerine Türkiye’nin savunmayı geri çekip çekmeyeceği konuşulurken, AİHM Türkiye’yi mahkûm etti. Milliyet ve Vatan gazetelerinde yer alan habere göre, AİHM cinayetle ilgili yürütülen adli soruşturmanın etkisizliği nedeniyle Türkiye’yi mahkûm etti.

AİHM 2. Daire, Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Yaşam Hakının İhlali” başlıklı 2. ve “İfade Özgürlüğünün İhali” başlıklı 10. maddesine aykırı haraket etmekten suçlu buldu. “Yaşam Hakkının İhlali” mahkûmiyeti, Dink’in cinayet öncesi tehditlere ve öldürülüceğinin kamu görevlilerince bilinmesine rağmen, korunmamasına dayanıyor.

Türkiye’nin “İfade Özgürlüğünün İhlali” nedeniyle mahkûm edilmesine ise Dink’in kaleme aldığı bir yazı nedeniyle Türklüğü aşağıladığı gerekçesiyle suçlu bulunması yol açtı. Bilirkişilerin “Türklüğü aşağlamadığı” yönündeki görüşüne rağmen, hem yerel mahkeme hem de Yargıtay’ın Dink’i suçlu ilan etmesi ve gerekçeli kararlarda kullanılan ifadeler mahkûmiyet kararında etkili oldu.

AİHM, Dink kararını Eylül ayı başında açıklayacak. Karar, Türkiye’nin iki ayrı maddeden mahkûmiyeti yönünde çıkarsa Dışişleri Bakanlığı’nın bu aşamada yapacağı savunmanın geri çekilmesi ya da dostane çözüm gibi öneriler sonuçsuz kalacak.

(soL - Haber Merkezi)