Dink cinayetinde örgüt yok, Malatya'daki öğrencilerde var!

Malatya'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemine katıldığı gerekçesiyle örgüt üyeliğiyle yargılanan beş öğrenci ve kızının fotoğrafıyla eyleme katıldığı için yargılanan Hatice Harman'ın yargılandığı davada tahliye kararı çıkmadı. Bu arada dava öncesi salona girmek isteyen tutuklu yakınlarına biber gazı sıkıldı.

Hrant Dink davasında “örgüt yok” kararının alındığı dakikalarda, Malatya’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemine katıldığı gerekçesiyle örgüt üyeliğinden yargılanan öğrencilerin tutukluluğuna devam karar verildi.

"Dink'te örgüt yok, öğrencilerde var"
Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemine katıldığı gerekçesiyle örgüt üyeliğiyle yargılanan beş öğrenci ve kızının fotoğrafıyla eyleme katıldığı için yargılanan Hatice Harman'ın yargılandığı davada tahliye kararı çıkmadı.

Kararın ardından açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, "Hrant Dink'in katledilmesinde 'örgüt yok' kararı veriliyorken, burada dava halen 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla sürüyor ve tahliye çıkmıyor" dedi.

Davanın beşinci duruşmasında öğrenciler savunmalarını yaparken, karar 1 Şubat tarihine ertelendi.

"Salona girmek isteyenlere biber gazı"
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesinde salona girmek isteyen tutuklu yakınlarının koridorda oluşturduğu kalabalığın üzerine biber gazı sıkıldı.

Duruşmayı izleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kendisinin o sırada duruşmada olduğunu, sıkılan gazdan etkilendiklerini ve dışarı çıkmak zorunda kaldıklarını söyledi.

"Ailelerin ve öğrencilerin arkadaşlarının üzerine adliye içinde gaz sıkıldı" diyen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, "Adliye içinde böyle bir şey yapılmasını kınıyorum. Bu davada tam bir hukuksuzluk yaşanıyor. Suça göre ceza verilmiyor. Ceza hazırlanmış çocuklara ona uygun suç aranıyor" dedi.

“Konser bileti satmak suç”
3 Haziran 2011'de gözaltına alınan üniversite öğrencileri Erkin Kocaman, Ayça Kılınç, Yusuf Yılmaz, Uğur Pektaş, Sevcan Göktaş ve Kubilay Uçucu 6 Haziran'dan beri Malatya E Tipi Cezaevi'nde tutuklu.

8 Mart eylemine ölüm orucunda ölen kızı Feride Harman'ın fotoğrafıyla katıldığı için Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesinden "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP-C) örgütü propagandası yapmakla" yargılanan anne Hatice Harman da davanın tutuksuz sanığı olarak duruşmaya katıldı.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ömer Tetik'in hazırladığı iddianameye göre, öğrenciler Türk Ceza Kanunu'nun 314/2. maddesindeki "örgüt üyeliği" ile TMK'daki 7/2. maddesindeki "örgüt propagandası" suçlarından yargılanıyor.

8 Mart 2011'de Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yapılan yürüyüşe ve basın açıklamasına katılmakla "suçlanan" öğrencilerin suç delilleri arasında, Grup Yorum konserine bilet satmak ve Mahir Çayan anmasına katılmak da var.
Sanıklar hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası isteniyor.