Din dersini seçmeyenlere tehdit

Başbakan “rica” etti, okul yönetimleri harakete geçti. Din derslerini seçmek istemeyenler bile bu derslere kaydedildi. Karşı çıkan velilere, “hangi partidensiniz” dendi. Bir velinin evini arayan bir kişi, “niye ortalığı karıştırıyorsun” diyerek tehdit savurdu.

(soL - Haber Merkezi) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde, Malatya’da gençleri seçmeli din dersleri almaya çağırması, okullarda hemen karşılık bulmaya başladı. Başkent Ankara’da bir anadolu lisesinde öğrenciler seçmedikleri halde din dersleri almaya zorlandı. Buna karşı çıkanlara ise diğer derslerin öğretmenleri olmadığı söylendi. Üstelik karşı çıkan velilere, kimliği belirsiz kişilerce telefon edilerek “siz komünist misiniz” dendi ve veliler tehdit edildi.

'Öğretmen yok'
Ankara Batıkent’te bulunan Kaya Beyazıtoğlu Anadolu Lisesi’nde öğrenciler, din derslerini seçmedikleri halde, “Temel Dini Bilgiler” dersini almak zorunda bırakıldı. Dayatma, 10. sınıf öğrencilerinin velilerine durumu anlatması sonucu ortaya çıktı. Veliler okula gidip ilgili müdür yardımcısı ile görüşürken idareci, velilere “Çocukların çoğunluğu din derslerini seçti. O yüzden sınıfın tamamına bu dersleri verdik. Diğer derslerin öğretmenleri yok” açıklamasında bulundu. Müdür yardımcısı, kaç kişinin din temelli derslerini seçtiğini öğrenmek için ders seçim listesini görmek isteyen veliye, listeyi göstermek istemedi.

'Siz hangi partidensiniz?'
Yaşananlar üzerine listeyi isteyen veli, müdür yardımcısına, “Bu sınıfta din derslerini seçen 3-4 öğrenci olduğunu biliyorum. Bu sizin yönlendirmeniz. MEB’e ve iktidara yaranmak için siz bu dayatmayı yapıyorsunuz” dedi. Müdür yardımcısı ise iddiayı yanıtlamak yerine “siz hangi partidensiniz” şeklinde yanıt verdi. Velinin ısrarı üzerine müdür yardımcısının “O zaman siz de 12 kişi bulun, şu derslerden bazılarını alabilirsiniz” demek zorunda kaldı.

Tehdit telefonu
Bu gelişmelerin ertesi günü, müdür yardımcısına dayatmayla ilgili karşı çıkan öğrenci velisi, tanımadığı bir numara tarafından arandı. Telefondaki kişinin kendisine “Siz komünist misiniz, niye ortalığı karıştırıyorsunuz” dediğini aktaran veli, bu kişinin kendisinden hesap sormaya çalıştığını ifade etti. soL’un görüştüğü veli, tanımadığı bu kişiye, numarasının müdür yardımcısı tarafından verilmiş olabileceğini söyledi. Aynı gün, okul müdürünün velilerle toplantı yapıp meseleyi halledeceğini söylediği iddia edildi.

Din dersi dayatması
Bu gelişmelerin ardından bölgede öğretmen olarak görev yapan bazı yurttaşlar, birkaç okulda da buna benzer olayların yaşandığını, okul idarelerinin seçmeli din derslerini sınıflara dayattığını ve velilerin itirazı olursa geri adım attıklarını, itiraz olmazsa devam ettirdiklerine dair bilgiler aldıklarını ifade ettiler.

Başbakan ne demişti?
Erdoğan, Malatya’da yaptığı konuşmada, okullarda Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in Hayatı derslerinin düz liselerde de seçmeli ders olarak okutulduğunu söylemiş ve şöyle konuşmuştu: “Siz istediniz biz de yaptık. Kardeşlerim, anneler, babalar burada sevgililer sevgilisinin, tek önder, rehber hayatı bizim için bir izdir. Bu izde çok şeyler başarabiliriz. Onun için de annelerin, babaların, yavrularının geleceği için seçmeli derslerde de hassas davranmalarında bana göre fayda var. Öyle bir adım atalım ki, halkın iradesine saygı duymayanlar, halkın iradesine saygının ne olduğunu öğrensinler.”