Devletin grev kırıcılığı Resmi Gazete’de

Darphane işçilerinin grevini kırmak için çok sayıda yasadışı hamle yapan AKP, bu sefer de Resmi Gazete’de tebliğ yayımladı. Basın-İş Şube Başkanı Levent Dinçer soL’a konuştu: Yarı mamüllerin fabrikadan çıkarılmasını engelleyeceğiz.

(soL - Haber Merkezi) Darphane ve Damga Matbaası işçilerinin grevini kırmak için her yolu deneyen AKP iktidarının son girişimi de bandrolleri başka matbaada bastırabilmek için tebliğ yayımlamak oldu. 54 gündür, işçilerin yüzde 90’ının katılımıyla süren grevde, Darphane yönetimi, özellikle altın, sigara/alkol bandrolü, pasaport, ehliyet ve trafik tescil belgelerinde sıkıntı yaşıyor. Darphane ve Damga Matbaası’nda üretilen alkol ve sigara bandrollerinin, yasadışı biçimde, doğrudan devlet eliyle dışarıda üretilmek istenmesi, soL gazetesinde daha önceden de haber olmuştu. Grev kırıcılık bununla kalmamış, Darphane’nin ürettiği para pulları, grevci işçilerin yerine dışarıdan işçi getirerek taşınmak istenmişti. Bugüne kadar tüm bu girişimleri engelleyen Basın-İş Sendikası ve grevci işçiler, şimdi de Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’te yayımladığı genelgeyle karşı karşıya.

Bakanlığın hazırladığı tebliğde, Damga Matbaası tesislerinde üretilmesi gereken tekel bandrollerinin, başka tesislerde basılabileceği ifade ediliyor. Çalışma yaşamını düzenleyen yasalara göre, grevci işçinin işi başka işçiye yaptırılamaz ancak devlet grevi kırmak için, kendi çıkardığı yasaları dahi hiçe sayabiliyor.

Konuyla ilgili, soL gazetesine bilgi veren Basın-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer, hukuki süreci başlatacaklarını belirterek, “Açıkça suç işliyorlar. Bu talimatı uygulamak için, Damga Matbaası’nda üretilen yarı mamül bandrolleri dışarı çıkarmaları gerekiyor. Ama çıkaramayacaklar, biz tüm grevci işçilerle birlikte kapıda olacağız” dedi.

Grevci işçiler 
‘greve devam’ dedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’le yapılan görüşmenin ayrıntılarını da anlatan Dinçer, taleplerinin bir bölümünün karşılandığını ancak ücret konusunda bir ilerleme sağlanamadığını belirterek, “Hükümet, Türk-İş’in yüzde 4 artı 4’e imza attığı protokolün uygulanmasını ve grev kırıcıların da sözleşmeden yararlanmasını istiyor. Bu teklifin üzerine tüm grevci arkadaşlarımızla toplandık, onlara sorduk. Tüm arkadaşlarımız sonuna kadar greve devam etmek istiyor” dedi.

Ücretler 2 bin liraya yükselmeli
Çalışma Bakanı Çelik’in, Darphane işçilerinin brüt giydirilmiş ücretinin 3 bin 945 lira olduğunu söylediğini hatırlattığımız Dinçer, brüt giydirilmiş ücretin 3 bin 650 lira, net ücretin ise bin 562 lira olduğunu söyleyerek, “Bizim bu konudaki talebimiz net. Darphane işçisi ortalama kamu işçisinden düşük ücret alıyor. Biz ücret ortalamasının net 2 bin liraya yükseltilmesini istiyoruz” dedi.