Devlet tiyatrolarında Kürtçe dönemi

Devlet Tiyatroları 12 bölgede, 44 sahnesini Kürtçe oyunlara açtı.

soL (HABER MERKEZİ) Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Kürtçe oyun sahnelemek isteyen özel grupların 12 bölgede 44 sahnelerini kullanabileceğini açıkladı.

Van ve Diyarbakır Devlet Tiyatroları'nın bu kapsamda, Kürtçe oyunlarda sık kullanıldığını söyleyen Bilgin, "Bizim, bir ayrım yapmamız olmaz. Özel tiyatrolar, tiyatro toplulukları, bizim sahnelerimizden yararlanır" dedi.

DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik'in sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Tiyatroları'nda Kürtçe oyun oynanabileceğini kaydetmiş ardından bakanlığa bağlı Güzel Sanatlar Müdürlüğü yetkilileri de yerel yönetimlerin, derneklerin, vakıfların ve özel tiyatroların projelerine yapılacak yardımlara ilişkin yönetmeliğin, Kürtçe tiyatro konusunda bir yasak getirmediğini söylemişlerdi.

Bir süre önce gazeteci yazar Musa Anter'in yaşamını konu alan "Araf" ve "Bir Anarşistin Kaza sonucu ölümü" adlı oyunun Kürtçe sahnelenmesinin yasaklanmış olması, izin alınması için oyunların içeriğinin de dili kadar önemli olduğuna işaret ediyor.