Devlet “haraçların” peşine düştü

YURTKUR, üniversite eğitimleri boyunca devlletten okumak için kredi almış ancak borçlarını ödeyememiş onbinlerce kişiyi icraya vermiş durumda.

soL (HABER MERKEZİ) Trilyonları hortumlayan patronların borçlarını üstlenen devlet, üniversiteden mezun olduktan sonra işsizliğe teslim ettiği öğrencilerin üniversite eğitimi boyunca aldıkları kredi konusunda çok hassa davranıyor.

Son açıklanan rakamlara göre öğrencilik dönemleri boyunca katkı ve öğrenim kredisi alıp bunların karşılığında yüksek meblağlar içeren senetlere imza atarak devlete borçlanan kişilerin sayısı 1 milyon 700 bin'i geçti. Bu borçların değerinin yaklaşık 1.8 milyar olduğu kaydedilirken, bu borcun yaklaşık 300 milyon liralık bölümünün icralık olduğu kaydediliyor. Diğer taraftan geçen yıllara göre borcunu düzenli ödeyenlerin sayısı da üç kat gerilerken, hiç ödeyemeyenlerin sayısı da beş kat artmış durumda.

Öğrenciler üniversite eğitimi boyunca kullanacakları katkı ve öğrenim kredilerini almaya
başlamadan yüksek miktarlarda ve beyaz eşyaya endeksli senetler imzalarken, üniversite sonrasında yaşanan yüksek işsizlik ya da düşük ücretli işlerde çalışma kredi borçlarının ödenmesinin önündeki en büyük engeli oluşturuyor. YURTKUR yetkililerinin de, borçlarını ödeyemeyen kişilere icra takibi başlatırken, borçlarını geç ödeyenlere de Türkiye İstatistik Kurumu üretici fiyat endeksindeki artış oranında faiz uyguluyor. Şu anda 200 binden fazla insanın icra takibinde olduğu belirtiliyor.

Katkı ve kredi borcu okulun normal bitim süresiyle birlikte iki yıl içerisinde ve kredi alınan sürenin yarısı kadar sürede, üçer aylık taksitler halinde ödenirken, öğrencinin öğrenimi boyunca her iki kredi türünü de alması halinde ödenen taksitler, rahatlıkla 500 TL'yi aşan rakamları buluyor. Ödemelerini gecikmiş olarak yapmak isteyenler ise aylık yüzde 2.5 faiz oranı ile karşılaşırken, borç ödenmediği takdirde senet sahibi kişiye haciz geliyor. Konuyla ilgili günde yüzlerce kişi YURTKUR'u telefon ve faks yağmuruna tutarken, YURTKUR borçların ertelenmesine ilişkin bir adım atmış değil.