Devir teslime devam

Sadullah Ergin, Nimet Çubukçu, Zafer Çağlayan görevlerini eski bakanlardan devraldı.

soL (HABER MERKEZİ) Kabine revizyonunun ardından bakanlıklarda son devir teslim törenleri yaşandı. Yeni Adalet Bakanı Sadullah Ergin, görevini Mehmet Ali Şahin'den devraldı. Ergin gazetecilerin Ergenekon davası ile ilgili sorularını yanıtladı.

Ergin "Deniz Feneri davasında birbirine karıştırılan iki ayrı dosya var. Bu karışıklığı önlemek üzere bu toplantıdan sonra arkadaşlarımız bilgi notu verecek. Ankara Başsavcılığı'na Almanya'dan gelen adli yardım bilgisi var. Bir de Alman yargı makamlarının Türk hükümetinden istediği bir adli yardım olayı var. Bunlar karıştırıldı. Buruda Adalet Bakanlığı'nda gecikme söz konusu değil. Titiz ve şeffaf bir süreç izlenmiştir. Alman makamlarında geçen süreler fazla. Bunlar Adalet Bakanlığı'nın geciktirmesi gibi algılandı. Bakanlığın yargı görevi yoktur. İdare görevi vardır. Bakanlık olarak Ergenekon ya da Deniz Feneri, hiç bir davanın kendi mecrasından ayrılmasına müsaade etmeyiz. Görevini aşan yetki kullanımı veya yargıyı yönlendirme gayreti olursa mevzuat buna cezaları düzenliyor. Cezai müeyyideyer var. Hem siyasilerin, hem sivil toplumun hem de yargı organlarının davaların kendi mecraı dışına çıkmaması için gayret göstermesi lazım" dedi.

Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de bakanlık dönemiyle ilgili yaptığı değerlendirmede eleştirilere yanıt vererek "Deniz Feneri ile ilgili suçlanmayı kabul edemiyorum. Aslında bu konuda tebrik edilmem gerek. Dosya Almanya'dan gelir gelmez bakanlığa bile sokmadan Başsavcılığa gönderdim. 'Geciktirdi, taraf oldu' iddalarını siyasi yaklaşımlar olarak değerlendiriylorum. Deniz Feneri sürecini hızlandırmak için çaba sarfettim. Sayın Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulundum. Deniz Feneri ile ilgli iddialarınızda samimiyseniz bir soruşturma önergesi verin. Ben imza vereceğim, gruptaki arkadaşlardan isteyeceğim 110 imzaya tamamlayalım. Bu konu tartışılsın. Hiç bir dava ile ilgili benim bağımsız yargıyı etkilemem yönlendirmem mümkün değildir" dedi.

"Otomatik pilot Nimet Çubukçu"
Nimet Çubukçu görevini Hüseyin Çelik'ten devraldı. 6 yıl içinde bakanlığında "devrim niteliğinde" adımlar atıldığını söyleyen Hüseyin Çelik, "Bakanlık artık otomatik pilota bağlanmıştır. Yeni gelen bakan arkadaşımıza da sonraki adımlar konusunda yol haritası verilmiştir" dedi.

Yeni Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu görevini devraldıktan sonra "gurur duyuyorum" demekle yetindi.

Tüzmen Çağlayan'a devretti
Dış Ticaret Müsteşarlığındaki devir-teslim töreninde konuşan Tüzmen, insanların 18 yaşında reşit olduğunu, bu binada 18 yılının geçtiğini söyledi. En alt kademeden en üst kademeye kadar bu teşkilatta her aşamada görev yaptığını ifade eden Tüzmen, ''Biz milyon dolarla başladık, milyar doları gördük, sonra çift haneli milyar doları gördük, sonra üç haneli milyar doları gördük'' dedi.