Deniz Feneri davası savcılarının yargılanmasına başlandı

Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmayı yürütürken görevden el çektiriler savcıların yargılanmasına başlandı. Yargılamada 6 şirketin müdahillik talebi kabul edilirken, dava 29 Haziran tarihine ertelendi.

Deniz Feneri davasından el çektirilen ve ardından ”resmi belgede sahtecilik ve görevde yetkiyi kötüye kullanma” iddialarıyla haklarında dava açılan Deniz Feneri davasının eski savcılarının yargılanmasına başlandı.

6 şirketin müdahillik talebi kabul edildi
AA’nın haberine göre, Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmayı yürütürken ''resmi belgede sahtecilik ve görevde yetkiyi kötüye kullanma'' iddiasıyla soruşturmadan alınan cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkındaki davanın ilk duruşması yapıldı.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin baktığı davanın Yargıtay Genel Kurul Salonu'ndaki duruşmasında, heyet, suçtan zarar gördükleri iddiasıyla Hayat Görsel Yayıncılık, Zirve İletişim, Set Programcılık, Mepa Medya, Lapis Eğitim ve Yeni Dünya İletişim şirketleri ile Zekeriya Karaman'ın davaya katılma taleplerini değerlendirdi.

6 şirketin müdahillik talebini kabul eden heyet, Zekeriya Karaman'ın davaya katılma talebini ise ''doğrudan zarar görmediği anlaşıldığından'' reddetti.

Müdahil avukatı Hakan Yıldız, Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nin tedbir uygulanması istemine ilişkin kararının retle ilgili bölümlerinin kapatılması sonucu, ilgili şirketlerin ortağı oldukları şirketlerin mallarına da tedbir koyulduğunu belirtti.
Yıldız, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca iki maddesi kapatılarak gönderilen mahkeme kararı nedeniyle yanlış uygulamaların ortaya çıktığını savcılara ilettiklerini anlattı.

Savcılardan, ''hukuka aykırı bir durum olmadığı'' yanıtını aldıklarını belirten Yıldız, ''Savcıların bir mahkeme kararını yanlış yorumlayarak işlem yapma hakkı var mı''diye sordu.

Tapuların kendilerine gönderilen mahkeme kararı doğrultusunda işlem yaptığını söyleyen Yıldız, ''Tapu kayıtlarında 1 ya da 2 işlemde mahkeme kararı var. Diğerlerinde 'savcılık yazısı gereğince' diyor. Eylem bir değil. Bir karar var ama ısrarla çeşitli yerlere yazı yazılmış'' dedi. Yıldız, avukat Ersan Şen'in tanık olarak dinlenmesini talep etti.

''Karar kapatılmış haliyle bir kez fakslandı''
Olay tarihinde Türkaslan'ın zabıt katibi olarak çalışan Zeynep Erciyes, tanık olarak, mahkeme başkanı Hüseyin Eken'in sorularını yanıtladı.

Erciyes, mahkemenin tedbir kararını aldıktan sonra Türkaslan'ın kendisinden bir fotokopi istediğini, ardından da getirdiği fotokopi üzerindeki bir bölümü kapatarak tekrar fotokopi çekmesini talep ettiğini anlattı. Erciyes, elindeki fotokopiyi, yazılan müzekkere kadar çoğaltıp ilgili yerlere faksladığını belirtti.
Zeynep Erciyes, sorular üzerine, soruşturmayla görevli 3 savcının zaman zaman Nadi Türkaslan'ın odasında toplanıp çalıştığını kaydetti.

Bir başka soru üzerine de Mahkeme kararının kapatılmış haliyle bir kez fakslandığını belirten Erciyes, kararın açık tam metnini de ilgili yerlere gönderdiklerini bildirdi

''Yargılama şartı gerçekleşmemiştir''
Nadi Türkaslan'ın avukatı Cevat Balta, HSYK'nın en az 5 üyeyle toplandığını ve kararlarını en az 4 oyla aldığını belirterek, ilk toplantıda kovuşturma için gerekli 4 oya ulaşılamadığından yargılama şartının gerçekleşmediğini savundu ve davanın düşmesi gerektiğini söyledi.

Balta, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in Adalet Başmüfettişliği raporunu göndermeden yaptığı açıklamalarla adil yargılamayı etkilediğini öne sürdü.
Elinde, HSYK'nın, bir kısmını kapatarak, ''aslının aynı'' diye onayladığı iki belge bulunduğunu iddia eden Balta, ''Eğer savcılar belge kapattığı için yargılanıyorsa, cezalandırılacaksa, bu bir suçsa, HSYK bu suçu ağırlaştırılmış işlemiştir'' iddiasında bulundu.

Dava 29 Haziran tarihine ertelendi
Mahkeme Başkanı Eken, müşteki Zahit Akman'ın duruşmaya katılmamasına ilişkin mazeretinin kabul edildiğini, Akman'ın bir sonraki duruşmaya katılması için davetiye yazılmasına karar verildiğini bildirdi.

Avukat Ersan Şen'in bir sonraki duruşmada tanık olarak dinlenmesine karar veren Eken, davayı 29 Haziran'a erteledi.