Demirtaş: 'Akçakale, Suriye tezkeresi için yapılmış bir katliam'

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Akçakale'de 5 kişinin hayatını kaybettiği olay üzerine değerlendirmede bulundu.

Diyarbakır'da bulunan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş , dün Akçakale'de 5 kişinin ölümüne neden olayı değerlendirdi. Demirtaş konuşmasında 'Akçakale, Suriye tezkeresi için yapılmış bir katliam' dedi.

BDP Genel Başkanı Demirtaş olayla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Top Suriye'den gelmiş gelmemiş o insanların ölümü, gerekçesi ne olursa olsun kınanması gereken bir olay. Fakat Suriye tezkeresi öncesi yapılmış bir olay değil. Gündemde Suriye tezkeresi yoktu. Dolayısıyla Suriye tezkeresi için alelacele yapılmış bir katliama benziyor. Hükümet zaten Meclis'ten izin almadan Suriye ile savaşa girmişti aslında. Hatay 'daki kamplar, Hatay'daki silahlandırılan, para desteğiyle oraya gönderilen gruplar bunlar. Başbakan her gün anayasa suçu işliyordu. Meclis'in izni olmamasına rağmen Türkiye'de yabancı silahlı kuvvetleri bulunduruyor ve yabancı silahlı kuvvetleri başka ülkeye gönderip savaştırıyor. Suç işliyor. Zaten bu tezkere çıkmadan Suriye ile fiili savaş durumu yaşanıyordu. Suriye Türkiye'nin uçağını düşürmüş, Türkiye silahlı grupları oraya göndermiş savaşıyordu. Dolayısıyla hükümet mevcut fiili duruma teori oluşturuyor. Tezkere çıkmadan savaş çıkmıştı. Bu nedenle Bu tezkere her halükarda AKP 'nin savaş politikasını örtecek bir tezkere değil."

'Türkiye bu haliyle nereye gidecek? Sadece kendi koltuğunu düşünüyor..'
Demirtaş, tezkere ile birlikte bütün Türkiye'nin ve Parlamento'nun savaşa ortak edilmek istendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Tezkere ile birlikte bütün Türkiye'yi, Parlamento'yu da savaşa ortak etmek istiyor. Bunu kiminle tartıştınız? Türkiye, kamuoyu bu konuda ne diyor? Parlamento ne diyor? Gruplar ne diyor? Hiç biri tartışılmadan dün gece bir gece yarısı operasyonuyla parlamentoda bir nöbetçi memur bekletilerek, Parlamento kapanmış olmasına rağmen, nöbetçi memur vasıtasıyla bakanlar kurulu tezkeresi parlamentoya tebliğ ediliyor ve grupların bilgisi olmadan sabah parlamento toplanıp savaş kararı alıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bunu kim içine sindirebilir. Oy vermiş olan AKP'lilere soruyorum Suriye ile bir savaşa 'evet' diyor musunuz? Başbakan yangından mal kaçırır gibi alelacele Suriye ile ilgili savaş tezkeresini çıkarıyor. Yine Irak 'la ilgili savaş tezkeresi gündemde zaten. Irak'la, Suriye ile savaş, Kürdistan bölgesi ile savaş, yarın İran 'la savaş. Türkiye bu haliyle nereye gidecek? Sadece kendi koltuğunu düşünüyor. Gözünü Çankaya'ya dikmiş o koltuğa ulaşmak için Türkiye'de ne yapılması, ne feda edilmesi gerekiyorsa onu yapıyor, feda ediyor. Bu savaşa geçit vermeyeceğiz. Doğru bir politika değil. Türkiye'ye asla kazandıracak bir politika da değildir."

BDP'den Akçakale için araştırma önergesi
Bu arada BDP, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde muhtemel ölümlerin önlenebilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. BDP Milletvekili İbrahim Binici ve diğer milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergede, "Hükümet tarafından alındığı iddia edilen tüm önlemlere rağmen Akçakale'de, Suriye'den açılan top ateşi sonucunda 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 10 kişi yaralanmıştır. Bu olay, alınan tedbirlerde zafiyet ve acziyet kuşkusu yaratmaktadır" denildi.