Değişiklik paketine kim onay verdi?

Abdülkadir Aksu, Anayasa paketini Meclis'e getirmeden önce yüksek yargının, partilerin ve sivil toplumun desteğini aldıklarını söyledi. Ancak durum biraz farklıydı.

Dün, Anayasa değişiklik paketi ile ilgili bir açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, yapılmak istenen değişikliklere yöneltilen eleştirilere karşı kendilerinin kararlılıkla görüşmelere devam ettiklerini belirtti.

“Onay almıştık”
Görüşmelere başlamadan önce yüksek yargı organlarının başkanlarıyla, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve meslek kuruluşlarından onay aldıklarını iddia eden Aksu, "Anayasa Mahkemesinin dahi geçmiş yıllarda mevcut Anayasa'nın değişmesi yönünde teklifleri olduğunu" hatırlattı.

Onaylayan var mıydı?
Anayasa paketinin meclise getirilmesinden önce çeşitli sivil toplum kuruluşları ve partilerle görüşen AKP, bu kurumlardan genel olarak olumsuz yorumlar almıştı. TÜSİAD da dahil olmak üzere bir çok sivil toplum kuruluşu Anayasa değişiklik paketi konusunda olumsuz görüş bildirmiş ve bu paketi desteklemeyeceklerini söylemişti.

TÜSİAD, yaptığı açıklamada, “Anayasa paketinin temel hak ve özgürlükler, askeri yargı, YAŞ ve HSYK kararlarına ve bazı disiplin cezalarına karşı yargı yolunun açılması, pozitif ayrımcılık ve geçici 15. maddenin kaldırılması gibi düzenlemeleri olumludur. Ancak Anayasa paketinin diğer önerileriyle, kuvvetler ayrılığını ve yargı bağımsızlığını zedelemesi, olumlu değişiklikleri gölgelemektedir” demişti.

Bunun yanı sıra partilerden de olumsuz değerlendirmeler gelmişti. Meclis'teki siyasi partilerin yanı sıra meclis dışındaki partiler ve meclisteki bağımsız vekiller de paketi desteklemeyeceklerini bildirmişlerdi.

"Değişmesi gerekiyor ama..."
AKP'nin, paketin açıklanmasından önce yaptığı görüşmelerde, görüşülen tüm kurumlar, Anayasa'nın değiştirilmesi gerektiği konusunda hemfikir olmuştu. Ancak bu kurumların neredeyse hiçbiri AKP'nin açıkladığı değişiklik paketini desteklememişti. Abdülkadir Aksu'nun, “Anayasa Mahkemesi'nin de bu yönde teklifleri oldu” diyerek bahsettiği durum, AKP'ni Anayasa paketinin içeriğinin ortaya çıkmasından sonra değişti.

Destekleyenler de vardı
Abdülkadir Aksu'nun açıklamasında belirttiği gibi, Anayasa paketini görmeden önce desteklerini bildiren ve paket açıklandıktan sonra da bu desteklerini sürdüren kurumlar vardı. Bu kurumlar arasında Memur-Sen, Tuskon ve MÜSİAD gibi kuruluşlar başı çekiyordu. Bunların yanı sıra Gönüllü Teşekküller Vakfı, Sivil Dayanışma Platformu, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu, Genç Siviller gibi yapılar da şartsız desteklerini bildirmişlerdi.

(soL-Haber Merkezi)