Davutoğlu: 'Suriye'deki rejimle diyalog kurmanın bir anlamı yok'

Suriyeli muhaliflerin yeniden yapılandırılması için toplantılar yapılacağını belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Esad rejimiyle diyalog kurmanın bir anlamı olmadığını savundu.

Kosta Rika Dışişleri Bakanı Enrique Castillo ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı Konutu’ndaki görüşmenin sonrasında yapılan ortak basın toplantısında konuştu.

Suriye’nin Dostları Grubu’nun Fas’ta yapılacak toplantısını muhtemelen Aralık başında yapılacağını belirten Davutoğlu toplantı öncesinde değişik düzeylerde grup mekanizması içindeki çalışmaların sürdüğünü söyledi.

"Suriye muhalefeti yeniden yapılandırılacak"
8 Kasım’da ve o hafta içerisinde Suriye muhalefetinin yeniden yapılanması ile ilgili bazı toplantılar yapılacağını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Yine Suriye’ye ekonomik ve diğer desteklerler bağlamında yapılan hazırlık toplantıları var, onlar tamamlandıktan sonra muhtemelen Aralık ayının ilk haftasında yapılacak. Bu önhazırlıkların yapılmasını bekliyoruz. 100’ü aşkın ülke Suriye’nin Dostları Grubu’na mensup. Bütün ülkelerle istişare ederek o toplantının Suriye’nin geleceği ve Suriye halkına destek baabında önemli bazı kararların alınacağı bir zeminde yapılmasına önem veriyoruz. O çerçevede hazırlıklar sürüyor."

"Esad rejimiyle diyalog kurmanın anlamı yok"
Suriye'deki rejimle diyalog kurmanın bir anlamı olmadığını savunan Davutoğlu şunları kaydetti:

"Halkına karşı böylesine bir katliamı bayramda bile devam ettiren rejimle diyalog kurmanın bir anlamı olamaz. Başbakan’ın da vurguladığı gibi Türkiye-İran-Mısır olarak başlattığımız çalışmaları 3’lü mekanizmayla sürdürüyoruz. Türkiye-Suudi Arabistan-Mısır arasında da benzer istişarelerin yapılmasına önem veriyoruz. Türkiye- İran- Rusya arasında da bu tür istişareler sürüyor. Herkes, Suriye halkının iradesini yansıtan eli kana bulanmamış insanların rol alacağı bir geçiş süreci yönünde gereken adımları atsın. Böyle bir saldırı ortamı devam ederken var olan rejime meşruiyet sağlayıcı adımlar atılmasını da kimse beklemesin. Önemli olan şu anda en güçlü mesajlarla barışı teşvik etmek. Biz aylarca Suriye rejimi ile ilişkilerimizi sürdürdük, diyalog mesajlarını hep verdik. Hala veriyoruz ama öncelikle Suriye rejimi kendi halkıyla barışma iradesi göstermeli. Kendi halkıyla barışma iradesi göstermeyenlerin diğer taraflarla yürüteceği müzakerelerden bir netice alması mümkün değil. O iradeyi öncelikle ortaya koyması lazım. Rusya’yla da bu konuda istişarelerimiz sürüyor, ortak atılacak adımlar konusunda da her türlü fikre açığız. Fakat Suriye rejimine açık ve net bir mesajın bütün taraflarca iletilmesi büyük önem taşıyor."

Suriye'de gözaltında bulunan eski TRT muhabiri Cüneyt Ünal’ın durumu hakkında da konuşan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Kaybolduğu ilk andan itibaren Türkiye olarak her türlü teması yaptık. Bu konuda ailelerin acısını paylaşıyoruz. Kendisi negatif görüntülerle, hatırlarsınız eline silah tutuşturularak savaş suçlusu gibi gösterilmeye çalışıldı, Suriye rejimi tarafından. Cüneyt’in ailesine kavuşması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Gazeteci kardeşlerimizin kurtarılması için ne gerekiyorsa gece gündüz çalışıyoruz."

(soL - Haber Merkezi)