Davutoğlu: Siyasetçiler tarihle ilgilenmemeli

Ermeni - Türkiye ilişkilerine dair açıklama yapan Davutoğlu, siyasetçilerin tarihle değil güncel gelişmelerle ve gelecekle ilgilenmesi gerektiğini savundu.

Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türklerin Ermenilerle 9 asırdır beraber yaşadıklarını, suçlamaları kabul etmeyeceklerini belirterek "Eğer bu karar iç siyasi endişeleri tatmin etmek için alınmışsa Türkiye ve bu tarihi olay böyle sınırlı konular için kötüye kullanılmamalı" dedi.

Ermenilerin Osmanlı devleti coğrafyasında en iyi yerlerde yaşadıklarını savunan Davutoğlu, "İnsanlarımızın acılarını paylaşmak istiyorsak, biz buna hazırız. Türkiye'ye karşı bu tarz suçlamaları hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

Davutoğlu, herkesin kendi tarihine bakması gerektiğini belirterek, birçok milletin tarihiyle ilgili kendisinin entelektüel açıdan örnekler verebileceğini, ancak başka milletlerin tarihini yargılamak istemediğini söyledi.

'Siyasetçiler ilgilenmesin'
İsveç parlamentosunun birkaç gün önce aldığı kararı birçok açıdan "şoke edici bir gelişme" olarak değerlendiren Davutoğlu, prensip olarak siyasetçilerin tarihi konularda karar vermemesi gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu, siyasetçilerin güncel olaylara ve geleceğe odaklanması gerektiğini belirterek, İsveç parlamentosunda yapılan oylamada 130'a karşı, 131 oyla kararın onaylandığını hatırlattı ve "Hadiseye diğer taraftan bakalım. Varsayalım ki bu oylama tam tersi şekilde sonuçlandı. Tarih başka bir yöne mi akacaktı? Bir oy nasıl oluyor da tarihi bir olayın, 'sözde soykırım' olup olmadığına karar verebiliyor" dedi.
(soL - Haber Merkezi)