Davutoğlu: Ortadoğu yakınlaşması taktik

Newsweek dergisinin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na göre bugünkü Türkiye siyasetini anlamak için Batı Almanya'nın soğuk savaş politikasını çalışmak gerekiyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu özellikle Türkiye'nin İran temaslarının ardından ortaya atılan "batıdan kopuyorlar mı?" kaygısını gidermek için Newsweek Dergisi'ne konuştu. Barack Obama ile George Bush döneminden daha iyi bir ilişki kurduklarını anlatan Davutoğlu, ABD ve Avrupa Birliği ile perspektiflerinin aynı olduğunu söyledi.

İran ziyaretinin Türkiye'nin Batı'dan kopması anlamına gelip gelmediğine yönelik soruyu yanıtlayan Davutoğlu, soğuk savaşın aksine dünyanın iki kutuplu olmadığını ve Türkiye'nin de bu durumu veri alarak hareket ettiğini anlattı. Davutoğlu, Türkiye'nin bütün komşularıyla "sıfır sorun" siyaseti yürüttüğünü ancak yine de kendileri için temel olanın NATO üyelikleri olduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanı'na göre Türk dış politikasının temel perspektifi de Avrupa Birliği'ne tam üyelik.

Federal Almanya'nın Ostpolitik'i Türkiye'nin Ortadoğu Politikası
Türkiye'nin çevresinde istikrar politikası yürüttüğünü anlatan Davutoğlu, ilginç bir örnek verdi. "Almanya'nın 1960'larda uyguladığı Ostpolitik'ini anlarsanız, Türkiye'nin 2009 yılında Doğu politikasını anlarsınız". Hatırlanacağı üzere Ostpolitik, Federal Almanya tarafından 1960'larda ortaya atılmış, temel olarak SSCB ve Demokratik Almanya ile ilişkilerin normalleşmesini içermekteydi. Bu normalleşme Federal Almanya'nın Doğu'ya yakınlaşması, ABD ile arasına mesafe koyması olarak yorumlansa da gerçekte Soğuk Savaş'ta Almanya'nın ABD'den daha bağımsız bir aktör olması anlamına geliyordu ve bu yeni bağımsız rolüyle Almanya Soğuk Savaş'ta kapitalist blokun daha etkili bir üyesi olmayı hedefliyordu.

Bu kapsamda İran, Suriye, Irak ve Filistin ile olan ilişkilerini anlatan Davutoğlu bölgede istikrarı tesis etmeye gayret ettiklerini ve bu dönemde ABD ile ilişkilerin olumlu yönde seyrettiğini anlattı. Kendi dış politika önceliklerinin ABD'nin öncelikleriyle örtüştüğünü ifade eden Davutoğlu, Washington yönetimine birşeyler vermediklerini sorunları ortaklıkla çözümlemeye çalıştıklarını söyledi.

Beşir'i en çok Erdoğan eleştirmiş
İsrail'i eleştiren Türkiye'nin neden Sudan yönetimini desteklediğine yönelik bir soruyu yanıtlayan Davutoğlu Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir'i çok sert sözlerle eleştirdiğini anlattı. Davutoğlu Erdoğan'ın nerede ve ne zaman böyle bir açıklama yaptığını hatırlatamadı.

Türkiye'nin 10 yıl sonra AB üyesi olmasını istediklerini vurgulayan Davutoğlu'nun Ortadoğu'dan daha fazla birliği vurgulaması dikkat çekti.
(soL - Haber Merkezi)