Darbecileri valilik yalanladı

Erdal Eren, 12 Eylül'de, er Zekeriya Önge'yi öldürdüğü gerekçesiyle idam edilmişti. Ama Önge'nin memleketi Giresun Valiliği'nin internet sitesi, cinayeti yalanlıyor.

soL (HABER MERKEZİ) 12 Eylül darbesinde asılarak öldürülen 17 yaşındaki devrimci Erdal Eren'in idam gerekçesi, Giresun Valiliği tarafından yalanlanıyor. Er Zekeriya Önge'nin memleketi Giresun'da, Valilik sitesi, "şehitlerimiz" bölümünde Önge'nin ölüm gerekçesini "silah kazası" olarak veriyor.

Olay nasıl olmuştu?
Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve ODTÜ öğrencisi Sinan Suner, MHP'li Bakan Cengiz Gökçek'in koruması Süleyman Ezendemir tarafından öldürüldü. Bu olayı protesto gösterileri sırasında, olaylar çıktı. Çatışmada er Zekeriya Önge öldü. Erdal Eren, 24 kişiyle birlikte gözaltına alındı. Eren, "hızlı bir mahkeme" sonrası Önge'yi öldürdüğü iddiasıyla idama mahkum edildi.

Yargılama şaibelerle doluydu
Yargılama süreci sadece bir buçuk ay sürdü. Eren'in avukatları, kararı temyiz etti. Yargıtay 3. Dairesi idam kararını bozdu. Dava dosyası şaibelerle doluydu. Eren, önden ateş etmiş, asker sırtından vurulmuştu. Önge'nin vücudundan çıkan kurşunun Eren'in tabancasından çıkıp çıkmadığına dair kesin bir rapor yoktu, otopsi raporu da şüpheliydi. Erdal'ın 18 yaşından küçük olup olmadığı da araştırılmadı.

Yargıtay 3. Dairesi idam kararını iki kez bozunca, Başsavcılık itiraz etti. Dosya Yargıtay Daireler Kurulu'na gitti. Bu kez onandı. Eren, 13 Aralık 1980'de, Ankara Merkez Cezaevi'nde idam edildi.

Ölen ere şehit maaşı bağlanmadı
İnternet sitesinde 'Şehitlerimiz' başlığı altında tüm ilçelerdeki şehitlerin isimlerini, fotoğraflarını ve ölüm nedenlerini yayımlayan Giresun Valiliği, Önge'ye de yer verdi. Çamoluk ilçesi şehitleri arasında adı geçen er Önge'in ölüm nedeni, 'silah kazası' olarak gösteriliyor.

Eren'in o dönem avukatlığını yapan Nihat Toktay, silah kazasının, ya kendi silahından ya da arkadaşının silahından çıkmasıyla meydana gelebileceğini belirtiyor: "Şehit ailelerinin yakınlarına Emekli Sandığı'ndan maaş bağlanır. Maaş bağlanmadığını öğrendik. Bağlanmama gerekçesi olarak da, kazayla vurulduğu gündeme gelmiş. Erin otopsi raporunda kurşunun girdiği yer yazıyor, başka herhangi bir bilgi yok."

Erdal Eren asıldığında henüz 17 yaşındaydı. Mahkemedeki savunmasında, devrimcilere gözdağı vermek için hakkında idam kararı verileceğini söylemişti.