'Çözümün muhatabı Türkiye Kürtleri'

DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün Meclis grubunda yaptığı konuşmasının gündeminde Kürt sorunu ve ekonomik kriz vardı. Türk yaptığı konuşmasında çözümün Türkiye'de yaşayan Kürtlerde aranması gerektiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk partisinin meclis grubunda yaptığı konuşmasında Kürt sorununu ve ülkeyi etkilemeye başlayan uluslararası ekonomik krizi değerlendirdi. DTP Eşbaşkanı bu gündemler üzerinden AKP'ye yüklendi.

"Sorun içeridedir, çözüm de içeridedir"

Sorunların diyalog ve uzlaşma ile çözülebileceğini kaydeden Türk Başta Hükümet ve Başbakan olmak üzere, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Siyasi Partiler acil olarak Kürt sorununa el atması konusunda çağrıda bulundu.

Hükümetin son dönemde Kuzey Irak yönetimi ile başlattığı görüşmelerin olumlu bulduklarını belirten Türk bu yeni girişimlerin operasyonlar için yapılmamasını ümit ettiklerini söyledi. Barzani ve Talabani ile görüşülmesin demediklerini anlatan Türk "Fakat kendi yurttaşıyla çözüm aramak yerine, Irak Kürtleriyle çözüm arayışına giren bir mantık, elbette ki barış ve demokrasi niyetinde olamaz. Sorun içerdedir, dolayısıyla çözümü de içeridedir. Muhatap da iç dinamiklerdir." dedi.

En sansürcü hükümet
AKP'nin cumhuriyet tarihinde gazete kapatma rekorunu elinde bulunduğunu ifade eden ve en son Kürtçe Azadiya Welat gazetesinin kapatıldığını anımsatan Türk, "Bir yandan TRT'den Kürtçe yayın başlayacağını açıklayacaksınız, diğer yandan Kürtlerin kendi anadillerinde yayın yapan bir gazeteyi kapatacaksınız. İşte AK Parti'nin gerçek yüzü budur" diye konuştu. Son iki yıl içinde Özgür Gündem geleneğinden gelen 16 gazetenin yayını toplam 38 kez durdurulduğunu hatırlatan Türk, AKP'nin cumhuriyet tarihinde gazete kapatma rekorunu elinde bulunduğunu sözlerine ekledi.

"Ekonomik krizin faturası halka mı ödetilecek?"

Türk'ün grup konuşmasında bir diğer gündemi de Türkiye'yi etkilemeye başlayan ekonomik kriz oldu. Dünyayı saran ekonomik krize dikkat çeken ve bu konuda "Kriz var, hükümet önlem almıyor" diyen herkesin Başbakan tarafından azarlandığını ifade eden Türk, "Oysa Türkiye, kriz riski bulunan 28 ülkeden biri. Peki Sayın Başbakan, yarın kriz gelip çattığında, bu krizin üstesinden, halkın alın terinden-emeğinden kısarak, yeni zamlar yaparak, onu daha fazla fakirleştirerek mi geleceksiniz? Türkiye'de en fazla kazananların ekonomik istikrarı için, en yoksul milyonlarca insanımızın cebinde var olanı da mı alacaksınız?" diye konuştu.