'Çok doğurun belki birkaçı yaşar'

Başbakan Erdoğan her fırsatta "en az üç çocuk yapın" derken, Türkiye'de çocuk ölümleri devam ediyor. Son olarak, Şanlıurfa'da 12 günde 8 bebeğin öldüğü açıklandı.

soL (HABER MERKEZİ) Ülkemizde kitlesel bebek ölümleri yaşanmaya devam ediyor. Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde 12 günde 8 bebeğin öldüğü öğrenildi. Sağlık Emekçileri Sendikası Şanlıurfa şubesi, bu bebek ölümlerinin hastane enfeksiyonuna bağlı olduğunu iddia etti. Hastanede, hava yoluyla bulaşan bir bakterinin saptandığını belirten SES Şube Sekreteri Hikmet Evin, ölümlerin büyük olasılıkla buna bağlı olduğunu iddia etti. Hastanenin normalden daha az hasta aldığını ve bu durumun da kendi iddialarını güçlendirdiğini belirten Evin, "Bu iddiaların üstü örtülmek isteniyor gibi bir hava var ve biz bundan kaygı duyuyoruz" dedi.

İddiaları yalanlayan Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Şencan, hastanede son bir ay içinde enfeksiyon nedeniyle ölen bir bebek olmadığını saptanan bakterinin de rutin kontrollerde saptandığını söyledi. Bu hastanenin sürekli riskli bebekli aldığını söyleyen Şencan, "Sendika yetkilileri olayı bilmiyor ve uzaktan karıştırıyorlar. Rutin temizlik yapılıyor ve bebek ölümlerinde enfeksiyon nedeni yoktur" dedi.

Saatte 5 bebek ölüyor
Sağlık Bakanlığı’nın 2007 yılında hazırladığı “Anne ve Çocuk Sağlığı” raporuna göre, Türkiye’de her 1 saatte 5 bebek ölüyor. Her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin canlı doğumun gerçekleştiği Türkiye’de bu bebeklerin yaklaşık 38 bini bir yaşına gelmeden hayatını kaybediyor. Bebek ölümlerini önleme açısından doğum öncesi ve doğum sonrası izlem çok önemli bir yer tutuyor. Normal şartlarda sağlık ocaklarındaki ebe-hemşirelerin sorumluluğu olan bu izlemler, sağlık sistemindeki dönüşüm ile aksamaya başladı. Özellikle aile hekimliği sisteminin uygulanmaya başlandığı yerlerde bu izlemler neredeyse hiç tutulamıyor. Aile hekimliği sistemi daha çok doktorlar üzerinden kurgulandığı için bu sistemde hemşirelerin önemi gözden kaçırılıyor ve ana bebek sağlığında çok ciddi sorunlar yaşanıyor. 2. ve 3. basamak sağlık kurumlarında yaşanan bebek ölümleri sık sık gündeme gelirken, izlemleri dahi doğru dürüst yapılmayan bebeklerin ölümleri sadece istatistik olarak kayıtlara geçiyor.

Anne ölümleri kırsalda artıyor
Sağlık Bakanlığı'nın 2006 yılında AB desteği ile yürüttüğü bir projeye göre gebe anne ölümleri kırsalda çok daha fazla. Araştırmanın sonuçlarına göre, ülke genelinde gebeliğe bağlı ölüm oranı 100 bin canlı doğumda 38.3 oranında. Bu oran kentlerde 28.2, kırsal kesimde ise 53.7 seviyesinde bulunuyor. Bu raporun tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Ana ve Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat Köse, anne ve bebek ölümlerinin sosyo-ekonomik faktörlere bağlı olduğunu söyledi. Bu konuda sağlık hizmetlerinde erişilebilirlik ve kalitenin önemine dikkati çeken Köse, gebelik öncesi ve sonrası bakımın bu ölümlerin önlenmesinde çok önemli olduğunu belirtti.

Sadece yüzde 75'i canlı doğabiliyor
Her ne kadar UNİCEF, 2009 yılında 5 yaş altı çocuk ölüm hızını en iyi düşüren ülkelerden biri olduğumuzu iddia etse de tablo pek parlak değil. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nce hazırlanan "Türkiye'de ve dünyada bebek ölümleri, nedenleri ve alınması gereken önlemler" konulu araştırmada ilginç sonuçlara ve bilgilere yer verildi. Haziran ayının son haftasında açıklanan rapora göre Türkiye'de ki gebeliklerin sadece yüzde 75'nin canlı doğumla sonuçlanabiliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Anne ve Çocuk Sağlığı Raporu'na da gönderme yapılan raporda "Bebek ve çocuk ölümlerinin yüzde 50'sinin ana nedeni beslenme yetersizliğidir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin canlı doğum gerçekleşmektedir. Bu bebeklerin yaklaşık 38 bini 1 yaşına gelmeden hayatını kaybetmekte, 1 yaşından önce ölen bebeklerin yaklaşık 22 bini ise 1 aylık olmadan hayata gözlerini yummaktadır" ifadelerine yer verildi.

Bebek ölüm oranının ülkemizde çok yüksek olduğuna dikkat çekilirken "21. yüzyılda çağdaş tıp, insanlığın yakasını bırakmayan pek çok hastalığı önleyebilecek duruma geldiği halde, Türkiye'de bebek ölüm oranı yüzde 28'dir. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 3'den az olmakla birlikte, bu ülkelerin yoksul kesimlerdeki yaşam düzeyi, çevresel bozulma, şiddet, aile yapısının çökmesi ve uyuşturucu kullanımı gibi çeşitli nedenlerle bu oran giderek kötüleşmiştir" denildi.

İlgili Haberler:
Türkiye bebek ölüm oranlarında birinci

Hemşirelerin sayısı azaldıkça ölüm artıyor

Bari bebekleri rahat bırakın!

Doğumevi bebek mezarlığı oldu

Bebekleri risk öldürmüş