Çipli kimlik kartları geliyor

TÜBİTAK'ın geliştirdiği yeni kimlik kartlarının eskisine göre çok daha güvenlikli olacağı iddia ediliyor.

soL (HABER MERKEZİ) TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü'nde (UEKAE) geliştirilen Akıllı Kart İşletim Sistemi (AKİS) ile, kimlik kartları değişiyor. Son şifreleme teknolojisi kullanılarak ve uluslararası standartlara uygun olarak geliştirildiği ifade edilen yeni kimlik kartlarının üzerinde çip de bulunacak.

Ulusal kimlik kartı olarak nüfus cüzdanının yerini alacağı belirtilen akıllı kartlar hakkında, proje sorumlusu Mustafa Başak açıklamalar yaptı. 2010'dan itibaren tüm Türkiye'de kullanılması planlanan kartlar, sürücü belgesi, pasaport, e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama amaçlı bir belge ve SSK karnesi olarak, Sağlık Bakanlığı sertifikalarında, Maliye Bakanlığı'nın vergi uygulamalarında kullanılabilecek.

Başak, akıllı kimlik kartının tamamen yerli kaynak ve mühendislerle, son şifreleme teknolojisi kullanılarak ve uluslararası standartlara uygun yapıldığını söylerken, kartın "taklit edilemez" olduğunu ve "tahrip ya da tahrif edildiğinde değişikliğin algılanmasına imkan veren güvenlik özelliklerinin" bulunduğunu belirtti. Başak, kimlik doğrulama için özel yazılımlara sahip kartın pin ve puk kodlarının bulunduğunu, yasanın çıkması halinde hazır olan parmak izi teknolojisinin de karta eklenebileceğini ifade etti.

"AB'yi de ABD'yi de geçtik"

Türkiye'nin akıllı kart teknolojisinde Avrupa Birliği'ne üye pek çok ülkeden daha ileri bir aşamaya geldiğini öne süren Başak, "Avrupa'nın henüz üzerinde çalıştığı bir sistemi Türkiye uygulamaya başladı bile" diyerek, ABD'deki kart teknolojisinin çip değil, optik tanıma üzerine kurulu olduğunu söyledi.

Akıllı kart olarak adlandırılan elektronik kimlik uygulamasının, özellikle genel ve yerel seçimlerde güvenli ve sağlıklı oy kullanılmasına olanak sağlayıp, mükerrer oy kullanılması durumuna son verilebileceği ifade ediliyor. Başak, akıllı kart uygulamasının 1 Eylül 2008 itibariyle Bolu'da pilot çalışmalarının başlatıldığını, bu yılın sonuna kadar 10 bin adet kartın Bolu merkezde dağıtılacağını, Mayıs 2010'a kadar 300 bin kart dağıtımının yapılacağını belirtti.