CHP'ye "Kürt açılımı" önerisi

CHP Diyarbakır İl Sekreteri Şevketoğlu, partisinin programında yer almasını istediği "Kürt sorununa çözüm" taleplerini içeren bir bildiriyi, Baykal başkanlığındaki Program Komisyonu'na sundu. Bildiriye, partinin Doğu ve Güneydoğu delegeleri yoğun destek veriyor.

soL (HABER MERKEZİ) CHP'de Baykal'ın "çarşaf açılımı"ndan sonra, partinin Doğu ve Güneydoğu delegelerinden de "Kürt açılımı" talebi geldi. 21 Aralık'ta yapılacak Tüzük ve Program Kurultayı'na hazırlık kapsamında, 3 Aralık'ta CHP Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıya katılan CHP Diyarbakır İl Sekreteri avukat Mahmut Şevketoğlu, "Kürt sorununu CHP'nin çözebileceğini" söyledi ve konuyla ilgili hazırladığı bildiriyi Program Komisyonu'na sundu.

"Ülkemizin en yaygın iki halkından biri olan Kürt halkının sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik bir ana başlık açılması ve bu başlık altında özellikle Kürtlerin yoğun yaşadığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yönelik kalkınma modelleri, iç barışın sağlanması ve terörün minimize edilmesinin hedefleri ortaya konulmalıdır" diyen Şevketoğlu, Kürt sorununu, "terör değil, halkların entegre olamaması" olarak tanımladı.

Bölge delegelerinin, bildirideki taleplerin parti programında yer alması için yoğun çaba harcayacağı belirtiliyor.

"Türkiyelilik kimliği ve ana dil serbestliği"
Şevketoğlu, CHP'li delegelerin ortak taleplerini şöyle sıraladı:

-Konuya Türkiyeliliğe ve Türkiye vatandaşlığına güçlü vurgular yapılarak girilmeli, Türkiye vatandaşlığı birincil anlamda öne çıkarılmalıdır.

-Kürtler ana dilini özgürce kullanabilmelidir.

-Zorunlu eğitim sonrasında, isteyenler okullarda açılacak seçmeli dersler yoluyla veya özel dershaneler, kurslar gibi kurumlarda dillerini özgürce öğrenebilmelerine ve öğretebilmelerine imkan tanınmalıdır.

-Değişik kültürel etkinliklerde bulunabilmeleri, kendi kültür ve folklorlarını öğrenme ve öğretmeleri için, başta bölge üniversiteleri olmak üzere, üniversitelerde "Kürt Dili ve Edebiyatı" fakülteleri açılması, Kürt kültürünün geliştirilmesi ve yaşatılması için "Kürt Kültürünü Geliştirme ve Araştırma Enstütüleri"nin kurulması gerekmektedir.

Baykal: "Beni rahat bırakın!"
Bayram tatilini memleketi Antalya'da geçiren CHP lideri Baykal, konuyla ilgili görüşlerini öğrenmek isteyen gazetecilere, dairesinin balkonundan seslenerek, "Açıklamayı Ankara'ya gönderdik. Ailemle gezeceğim. Lütfen rahat bırakın" dedi.