CHP'nin umudu düello siyaseti

Kılıçdaroğlu'nun Dengir Mir Fırat'ı düelloya davet etmesinin ardından karşılaşmanın Türkiye halkında yarattığı etki muhalefet partilerinin "umut kapısı" olurken AKP yolsuzluklar karşısında umursamaz tavrını sürdürüyor.

soL AKP'li belediyelerin ve Milletvekillerinin uzunca bir süredir basında dolaşan yolsuzluk iddiaları AKP'nin "parlak" prestijini sarsıldığına dair ulusal ve uluslararası basında yorumlara neden oldu. "AKP inişe mi geçti?" değerlendirmelerden sonuncusu İngiliz Financial Times'dan geldi. "AKP için kötü senaryo" başlıklı haberde son dönemde yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen Adalet ve Kalkınma Partisi'nin "temiz siyaset" itibarına zarar gelebileceği uyarısı yapıldı.

"Muhalefet partilerinin çıkış yolu düellolar"
AKP Milletvekili Şaban Dişli'nin bir arsanın imar planı değişikliği karşılığında 1 milyon dolar rüşvet aldığı iddiasıyla büyüyen yolsuzluk tartışmaları CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu'nun AKP Genel Başkan Yardımcı Dengir Mir Fırat'a yaptığı düello çağrısı ile büyümüştü.

Kılıçdaroğlu- Fırat tartışmasının sonucu belli bir geri dönüşümü olmazken, medyadaki karşılığı "Hangi siyasetçi daha sempatikti? Sizce hangisi haklı?" oylamaları oldu. Türkiye'de uzunca bir süredir iki "taraf"ın karşı karşıya gelmesi ilgi uyandırırken bu durum düello çağrılarına yenilerinin eklenmesine neden oldu.

Yolsuzluk iddialarının alıcısı olduğunu fark eden muhalefet partileri geçtiğimiz haftadan bu yana yapılan açıklamalarla "gelecek" stratejilerini "didişme" üzerine kurduğunu gösterdi.

Ana muhalefet partisi: Erkeksen gel!
Düello çağrısında adım atan en popüler isim CHP Genel Başkanı Deniz Baykal. Erdoğan'ın ''Baykal'a prim verecek adım atmam'' diyerek geri çevirdiği Baykal, partisinin Antalya teşkilatındaki bayramlaşma töreninde, televizyonda kendisiyle tartışma önerisini geri çeviren Başbakan Erdoğan'a "Niye kendine güvenmiyorsun?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu- Fırat çekişmesi kadar ilgi yaratmayan bu çağrı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "muhatap almıyorum" tarzı sonucu iki taraf karşı karşıya gelmeden "Erdoğan kazandı" yorumlarına neden oldu. Uzunca bir süredir Türkiye'deki halkla ilişkiler ve kamuoyu araştırma şirketlerinin ısıtıp ısıtıp ortaya çıkarttığı "halk adamı Erdoğan" bu sefer de ortaya çıkarak karşı tarafa adım attırmadan puan kaybettirdi. Basının "saygın" siyaset yorumcuları ise gözünün ucuyla olanlara bakıp Baykal'ın bir süre daha "sıkıysa gelsene" açıklamaları yapacağını iddia ediyorlar.

Belediyeler arasında da düello heyecanı
Çankaya Belediyesi ile ilgili ortaya atılan rüşvet iddialarına cevap veren açıklamalarda bulunan Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de mal varlığına ilişkin kuşkuları giderememiş olduğunu belirterek "ikimizin mal varlığı da araştırılsın sonra kamuoyuna açıklansın, hodri meydan" dedi.

Çeşitli bölgelerdeki küçük belediyelerde de görülen tarafların "karşılaşma" istekleri AKP tarafından "rahat ve soğukkanlı" karşılanmaya devam ediyor. AKP'nin rahatlığının, karşı atakta bulunabilecek malzeme bolluğundan kaynaklandığı ve iddialar karşısındaki agresif çıkışların kamuoyu üzerinde yarattığı olumlu etkiyle ilgili olduğu yapılan yorumlar arasında.

AKP: Altından kalkamazlar
Türkiye'deki (AKP dışında) gelecek dönemin siyasi kampanyalarının yolsuzluk iddialarına dayanacağı belli olmaya başlarken AKP'lilerin tek ortak açıklaması "altından kalkamazlar" oldu. Çeşitli röportaj ve görüşlerde değerlendirme yapan AKP Milletvekilleri "o dönem farklı, bu dönem farklı" şeklinde yanıtlar vererek ticaret yaptıkları dönemde milletvekili olmadıklarını ifade ediyorlar. Arkasından gelen açıklamalar genellikle iddiaların yalan olduğu ve iddiaların "zaten" aklandığı yönünde.

Karşı tarafa dair yapılacak atak için malzeme toplayan AKP'lilerin rahatlığının ise formülü çeşitli uzmanlarca açıklanmış durumda: Milletvekili olmak için para gerek - Para için ticaret - Ticarette tutunabilmek için de çeşitli minik "uyanıklıklar".

Bunun anlaşılır bir şey olduğunu iddia eden AKP'lilerden Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin "bana ne yav Deniz Feneri'nden" dedikten sonra NTV'ye düzeltme yaparak dava yurtdışında görüldüğü için bu ifadeyi kullandığını gerçekte tabi ki konuyla ilgili gerekenin yapılacağını açıkladı. Şahin NTV'ye "gerekli" açıklamalarda bulunduktan sonra ekledi: Yolsuzlukların düşmanı AKP! Bizim ne ilgimiz var...

Türkiye'deki gündem farklı!
Erdoğan ve AKP Milletvekillerinin diğer bir ortaklaştığı nokta da Türkiye'nin gündeminin farklı olduğu. AKP hükümeti halkın dikkatinin bu gündemlere değil başka gündemlere çekilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. AKP sık sık "ülkenin iyiye gittiği başlıklara halkın yüzünü dönmesi" uyarısının ciddiye alınmamasından yakınıyor.

Bayram molası nedeniyle üzerinde durulmayan son gelişmeler ise şunlar

-SSGSS Yasası yürürlüğe girdi.

- Yüzde 10,7'lik yeni elektrik zam geçerliliğine başladı. Zammın yürürlülüğe girmesinin ardından elektriğin fiyatı sene başından bu yana yüzde 64,5 yükselmiş oldu.

- BOTAŞ doğalgaz fiyatına yüzde 4.55 ve sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 4.69 oranında zam yaptı.

-Çeşitli kurumların özelleştirilmesine dair adımlar atıldı.

- ABD'de yaşanan kriz dalgasının ardından Türkiye'deki otomotiv sektörü temsilcileri "krize hazırlanıyoruz" diyerek binlerce işçi çıkartılabileceği açıklamasında bulundular.

-Türk- Kürt çatışması başladı. Balıkesir Altınova'da kürt vatandaşların evleri işyerleri taşlandı, gerilim ve şiddet olayları devam ediyor.