CHP'li Tanal Köşk'e başvurdu!

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına Devlet Denetleme Kurulu aracılığıyla el koyması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e başvurdu.

Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına Devlet Denetleme Kurulu (DDK) aracılığıyla el koyması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e başvurdu. Anayasa’nın 104’üncü maddesindeki yetkiyi acilen kullanmasını isteyen Tanal, Gül’e “Devletin başı olarak devletin itibarını koruyun” diye seslendi.

Tanal, Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği talep dilekçesinde şu görüşleri kaydetti:

'Müdahale yetkisi tanıyor'
“Amirlerin bir bir görevden alınması karşısında kamuoyunda, ‘soruşturmasının üstü mü kapatılıyor’ tepkisi oluşmuştur. Adli Kolluk Yönetmeliği de yargıya karşı yürütmeye doğrudan müdahale yetkisi tanıyan bir düzenlemedir. Türkiye gündeminde yer alan bu sıcak gelişmeler karşısında soruşturmaya yürütme tarafından yapılan müdahaleler halkın ve yabancı devletlerin Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine ve dolayısıyla devlete karşı itibarını zedelemektedir.

'Devletin itibarı için'
Anayasanın 104’üncü maddesine göre ‘Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir.’ Hükümetin 4 bakanının adının anıldığı, 2 bakanın oğullarının ve Halk Bankası Genel Müdürü’nün tutuklandığı bu soruşturma üzerine soruşturma konusu kurumların denetlenmesi, iddiaların incelenmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı olarak Anayasanın 104’üncü maddesinin verdiği yetkiyle Devlet Denetleme Kurulu’nun harekete geçirilmesi ve denetime başlanması gerekmektedir. Bu denetim mekanizmasının harekete geçirilmesi devletin itibarını kaybetmemesine ve denetim sonucunda yolsuzluk ve rüşvet iddialarının aydınlatılmasına katkı sağlanacağı değerlendirilmelidir.”