CHP'den Wikileaks açıklaması

CHP adına Wikileaks skandalı ile ilgili bir açıklama yapan Başkanvekili Akif Hamzaçebi “İlişkiler mutlaka etkilenecektir ama bu nedenle kırılma, kopma beklemiyorum” dedi.

Hamzaçebi, gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine, ABD gibi bir ülkenin kendi kayıtlarına hakim olmamasının olayın birinci yönü olduğunu ifade ederek, “Demek ki burada bir gayri ciddilik söz konusu” diye konuştu.

Dünya çalkalanıyor, CHP ciddiye almıyor
Belgelerde yer alan bazı sözlerin, ABD'nin Türkiye'de görevli bürokratlarının değerlendirmeleri olduğunu dile getiren Hamzaçebi, “Doğruluğu, yanlışlığı ayrıca tartışılması gereken konular. Ben o kadar ciddiye almıyorum” dedi.

Diplomatik ilişkilere bir şey olmaz
Gazetecilerin “Türkiye'nin bir İslam devletine doğru gittiğine dair bilgiler var” sözleri üzerine Hamzaçebi, şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyetinin gelecekte ne olacağı, AKP'nin bunu bir başka Cumhuriyete mi dönüştüreceği, totaliter bir demokrasiye mi götüreceği konusu ABD'lilerin değerlendirmesinden çok bizim değerlendirmemiz gereken konudur. Bu Amerikalıların üzerine düşen bir konu değildir. Ülkelerin ABD ile diplomatik ilişkilerinde bir değişiklik olacağı kanaatinde değilim. Sonuçta bu istihbarat faaliyeti. Önemli olan o ülkenin toplumunun değerlendirmesidir. Biz Türkiye'nin geleceği konusunda AKP yönetiminden endişe duyuyoruz.”

Belgelerde Başbakan Erdoğan'ın İsviçre'de 8 ayrı hesabının olduğuna dair iddiaların sorulması üzerine Hamzaçebi, “Bir iddia sadece. Ben delilleri ortaya konmadan bunları ciddiye almam. Sadece bir iddia olarak görürüm. Doğruluğuna inanmam” dedi.

İlişkilerde kopma beklemiyorum
Bu olayın ülkelerin ilişkilerini etkileyebileceğini, bir ülkenin yöneticileri hakkında bir başka ülkenin yöneticileri bu kadar olumsuz kanaat besliyor ve bunu raporlarına yansıtıyorsa bir daha yüz yüze geldiklerinde çok samimi bir ortamda konuşamayacaklarını dile getiren Hamzaçebi, “İlişkiler mutlaka etkilenecektir ama bu nedenle kırılma, kopma beklemiyorum” dedi.

(soL -Haber Merkezi)