CHP Kurultayı gergin başladı

CHP Kurultayı olaylarla başladı. Kılıçdaroğlu'nun konuşma yaptığı kürsünün önünde arbede yaşanırken, Mersin Milletvekili İsa Gök'ün divana yeterli sayının sağlanamadığına ilişkin dilekçe verdiği, Önder Sav taraftarı muhaliflerin de noter çağırdığı iddia ediliyor.

CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda yapılıyor.

Kurultayın toplanması için gerekli delege sayısına erişilip erişilmediği konusundaki ilk resmi açıklama, Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak tarafından yapıldı, Toprak, "salonda hazirun cetvelini imzalayan 839 delege olduğunu" belirtti. CHP'de toplam delege sayısı 1247.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal kurultaya katılmazken, salonda eski genel başkanların isimleri de anons edildi. Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen'in ismi anons edilirken salonda bulunmayan Deniz Baykal'ın ismi anons edilmedi.

Mersin Milletvekili İsa Gök hazirun cetvellerine itiraz etti ve kurultayın başlatılmasına karşı çıktı. Kılıçdaroğlu yönetimine muhalif CHP'lilerin iddiası hazirun cetveline sadece 380 imza atıldığı, bunun da kurultayı açacak çoğunluğu yansıtmadığı yönünde. Muhalifler imzaların gerçek olup olmadığının tespiti için de kurultaya noter çağırdı.

Öten yandan arbedenin ardından tekrar salona gelen İsa Gök yeter sayı olmadığına dair dilekçeyi divan başkanlığına vermek istedi.

İsa Gök burada yaptığı açıklamada “Yeter sayı yok gerekçesi ile dilekçe vermek istiyorum buna bile izin verilmiyor. Hani demokrasi” şeklinde konuştu.

Kısa süreli bekleyişin ardından divan başkanlığı Gök'ün dilekçesini kabul etti. İsa Gök'ün usul tartışması açılması önerisini divan başkan Adnan Keskin kabul etmedi ve "kurultay gündemini değiştiremeyiz" cevabı verdi. İsa Gök'ün konuşma yapma talebi de divan tarafından reddedildi. Bu esnada kürsü önünde yeniden arbede yaşandı.

Arbedenin, Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldiği enada da devam etmesi üzerine aralarında Mersin Milletvekili İsa Gök'ün de olduğu grup tekrar dışarı çıkarıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları
CHP Genel Başkanı gergin başlayan kurultayda yaklaşık 1 saat süren bir konuşma yaptı, Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

-"Geçmişte söylerler, birileri de söyler. CHP’nin dikili ağacı yoktur diye. Herkes duysun, bilsin. Mısır’daki sağır sultan da duysun. Daha cumhuriyetin üzerinden 2 yıl geçmiş, Kayseri’de ilk uçak fabrikasını kurduk. Osmanlı’nın parasını yabancılar basardı. Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk kez kendi paramızı kurmak, basmak için merkez Bankası’nı 1930’da kurduk. 9 yıl sonra 3 Mayıs 1934 kendi yaptığımız uçak, Kayseri’den kalktı, Ankara’ya indi. Yapabiliyor musun şimdi bunu? İlk Türk deniz altısının omurgasının yerleştirilmesi Haliç’te yapıldı. Bunları Cumhuriyet Halk Partisi’nin kararlılığı gerçekleştirdi. Bu ülkeyi demir ağlarla ördük, sata sata bitiremedikleri fabrikalardan bahsetmiyorum. 4 Haziran 1940 Osmanlı’nın borçları kuruşu kuruşuna ödendi. Cumhuriyet Halk Partisi ödedi"

-"Diyelim ki bir yargıç karar verdi, vicdanının sesini dinledi. AKP’nin hoşuna gitmedi. Ne oluyor o yargıç? Beş dakika sonra görevden alınıyor, savcı açığa alınıyor. Böyle bir demokrasi olabilir mi? Sözde memlekette düşünme özgürlüğü var. Bu nasıl bir özgürlüktür ki insanlarımız düşünmekten korkuyor. Saç kestirmek, şemsiye taşımak, yumurta taşımak, konser bileti satmak, üniversite yönetimini eleştirmek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne katılmak, Deniz Gezmiş’i anmak, YÖK’ü protesto etmek, kitap okumak. Bizi izlemeye gelen, büyükelçiler, bizi izleyen yabancı diplomatlara sesleniyorum. Bu suçlar sizin ülkenizde var mı yok mu? Biz de var. Onun için CHP demokrasi ve özgürlük türküleri söyleyecektir"

-"Senin iktidarında basılmamış kitap yasaklandı bu ayıbı nasıl temizleyeceksin? Bir hapisteki gazeteciler, iki hapse girecek gazeteciler, üç işine son verilecek gazeteciler, dört cesur yazı yazarsa işten atılacak gazeteciler. Medyanın durumu bu. Buradan söz veriyorum halkın iktidarında, tüm medya çalışanlarının hepsini sendikalı, örgütlü yapacağız. Onlar halkın sesi olacaklar"

-"'Zalimin hasmıyım' diyor Mehmet Akif, 'ama severim mazlumu' diyor. Biz CHP’yiz. 'Evimin önündeki ceviz ağacı kurumasın, kardeşlerimi okutuyorum' diyen, 14 yaşındaki Leyla’dır Cumhuriyet Halk Partisi. Leyla’nın yanında direnirken, yerde sürüklenen, karakola götürülen, baş örtüsüne el uzatılan Nafiye Ana’dır, Cumhuriyet Halk Partisi"

Önder Sav: "Biz ev sahibiyiz, onlar misafir"
CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav ve onunla beraber hareket eden muhalifler Ankara’da bir otelde basın toplantısı yaptı. Sav "Biz ev sahibiyiz onlar misafir. Sel gider kum kalır. Kimin sel kimin kum olacağını göreceğiz" şeklinde konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, kongreye katılan delege sayısını 946 olarak açıklarken, Muhaliflere göre bu sayıs 583.

Kendisinin ve Deniz Baykal'ın "arkaik, statükocu" olarak adlandırıldığını belirten Sav, "Daha dün gelenler dün, geçmişte sağ partilerde yönetici olanlar devrimci olacak biz arkaik, statükocu olacağız. Sinan Aygün, Bülent Kuşoğlu devrimci Önder Sav statükocu öyle mi?" dedi. Mücadeleye devam edeceklerini belirten Önder Sav, sözlerini şöyle sürdürdü: "362 imza toplayıp kurultay çağrısı yapan arkadaşlarımızı ben CHP'nin kahramanları olarak görüyorum. Bugünkü kurultay imza verenler olmasaydı kurultay toplanacak mıydı? Bizler ne yaptığımızın farkındayız. Asla ve kat'a CHP'de bir ayrışmaya, ötekileştirmeye izin vermeyiz. CHP genlerindeki direnişçilik hepimizin genlerinde vardır. Devrimci Mustafa Kemal gibi, 'Dönen dönsün ben dönmezsem yolundan' diyen Pir Sultan gibi direneceğiz"

Önder Sav'ın konuşması yer yer “Sorosçu Kemal” sloganlarıyla kesildi. Öte yandan muhaliflerin yarınki kurultaya katılacakları belirtiliyor.