CHP Gençliği ve Kılıçdaroğlu ayrı telden çalıyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Metin Lokumcu'nun ölümüyle sonuçlanan AKP terörü için eylemcileri suçlayan ifadeler kullanırken, CHP gençlik kolları başka şeyler söylüyor.

Öğretmen Metin Lokumcu’nun Hopa’da düzenlenmiş olan AKP mitingi öncesinde polis tarafından atılan gaz bombaları sonucunda kalp krizi geçirmesi ve ölümünün ardından CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul Gençlik Örgütü’nden farklı açıklamalar geldi.

Kılıçdaroğlu Lokumcu’nun ölümünden sonra “Siyasetçiler gittikleri illerde, ilçelerde özgürce propagandalarını yapmalılar. Hiçbir siyasetçi, hiçbir yerde şiddetle karşılaşmak istemez, doğru da bulmuyorum” diyerek AKP karşıtı protestoların şiddet yanlısı olduğunu ima etti. Kılıçdaroğlu sözlerine “Ancak dikkat çekilmesi gereken bir şey var, bizim hoşumuza gitmeyen afişin, pankartın açılması veya bunun sözlü olarak dile getirilmesi de özellikle güvenliği sağlayan güvenlik güçlerinin silahla, bombayla yani orantısız güç kullanarak karşı tarafı susturmak gibi bir yapıya dönüşmemelidir. Burada daha dikkatli, daha özenli davranmak gerekiyor” diye devam etti.

Oysa ki polis müdahalesine kadar eylem, müzik ve horonlar eşliğinde devam ediyordu. Göstericiler Hopa Meydanı‘na girmek isterken, polisin engellemesi ile karşılaştılar, "Çayımıza, fındığımıza, derelerimize, suyumuza sahip çıkacağız" diyerek burada basın açıklaması yaparken polis göstericilere müdahale etti ve onlara gaz bombalarıyla saldırmıştı. Atılan bombalar yüzünden öğretmen Metin Lokumcu kalp krizi geçirmiş ve hayatını kaybetmişti.

Gençlik örgütü: Polis terörüne karşı direniş
Kılıçdaroğlu çekingen bir dille Metin Lokumcu’nun devrimci kimliğinden bahsetmeden taziyelerini iletip, protestocuları şiddet yanlısı gibi gösterirken, CHP İstanbul Gençlik Örgütü’nün internet sitesinde olaylar “Direnişin adı Bugün Hopa” başlıklı bir haberle duyuruldu. Haberin altında “Hopa'da polis terörüne kurban giden devrimci öğretmen Metin Lokumcu bir devrimciye yakışır şekilde toprağa verildi” ifadelerine yer verildi.

Lokumcu’nun Hopa’da düzenlenen cenaze töreni sırasında açılan “Hepimiz Eşkiyayız!” pankartı ve tören sırasında eylemcilerin sol yumruklarını kaldırdıkları fotoğraflar ve kırmızı bir arka plan üzerindeki Direniş yazısı, haberin içindeki görseller arasında sunuldu. Haberde, fotoğrafların yanında Lokumcu’nun ölümü, Nazım Hikmet’in Güneşi İçenlerin Türküsü şiirinden “Ölenler/ dövüşerek öldüler/güneşe gömüldüler/Vaktimiz yok onların matemini tutmaya!/Akın var /güneşe akın/Güneşi zaaaptedeceğiz/Güneşin zaptı yakın!” dizeleriyle anıldı.

CHP’deki bu ikili söylem ve yapı aslında yeni bir durum değil. CHP’de gençlik örgütleri, bir taraftan Deniz Gezmiş gibi Türkiye devrimci hareketinin simgelerini, devrimci yazı ve pankartları mitinglerde ön plana çıkartıyor. CHP üst yönetiminin sağcı ve Amerikancı söylem ve politikaları ise CHP gençlik örgütleri ve yönetimi arasındaki mesafeyi ortaya koyuyor.

(soL - Haber Merkezi)