Cemil Çiçek: Yeter ki uzamasın!

Mahkeme sürecinin yarattığı sıkıntıyı her geçen gün daha fazla hisseden AKP, davanın bir an önce sonuçlanması için uğraşıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Biz, bu davanın (AKP hakkındaki kapatma davası) uzamasını istemedik, istemiyoruz. Çünkü bu belirsizlik Türkiye'ye hesabı mümkün olmayacak tarzda da zarar verir" dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çiçek, "AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili esas hakkındaki savunma verildi. Davanın ne zaman sonuçlanacağına ilişkin görüşler var. Kapatma davası sona erene kadar Meclis'in çalışacağı bilgisi var. Bununla ilgili yol haritası var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Konuşulmadı ancak Anayasa Mahkemesinin yargılama usulü ve kapatma davalarındaki takip ettiği usul bilindiğinde zaten bundan sonraki yol haritası da kendiliğinden vardır. Yargılama usulünde vardır. Bugün parti olarak esas hakkındaki savunmamızı, iddianamede ismi geçenlerle ve eklerle birlikte Yüksek Mahkemeye partili arkadaşlarımız takdim ettiler.

Bundan sonra yargılama usulüne göre eğer başkaca bir eksiklik yoksa Sayın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı gelip sözlü olarak bu davayla ilgili görüşlerini ifade edecek, Mahkeme hangi günü veriyorsa tabii... Yine Mahkemenin belirlediği bir günde parti adına bir kişi orada sözlü cevaplarını mahkemeye arz edecektir. Mahkeme kendi yönünden kararını verecektir."

Bakan Çiçek, bir başka soru üzerine, savunmayı kimin yapacağının belli olmadığını söyledi.

"Belirsizlik ortadan kalksın"
Çiçek, kendileri yönünden 29 Hazirana kadar esas hakkındaki savunmayı mahkemeye vermeleri gerektiğini anımsatarak, "Biz bu davanın uzamasını istemedik, istemiyoruz. Çünkü bu belirsizlik Türkiye'ye hesabı mümkün olmayacak tarzda da zarar verir. Yani bu geçen sürenin maliyet olarak hesabını yapmak zordur. Çünkü ilk defadır ki tek başına iktidardaki bir partiyle ilgili kapatma davası açılıyor. Bunun beraberinde getirdiği pek çok sorunu biz bugün yaşıyoruz. Dışarıdan bu yeteri kadar algılanıyor, algılanmıyor bilemem. Onun için dikkat ederseniz geçmiş davalardan farklı olarak biz ek süre de istemedik. Hatta bize verilen süreyi de mümkün olduğu kadar ekonomik kullanmak suretiyle bu belirsizliğin ortadan kalkmasını istiyoruz. Ümit ediyorum en kısa sürede bu dava karara bağlanmış olur."