Çelik'ten mahkemeye 'bilinmeyen dil' tepkisi

AKP'li Hüseyin Çelik, Diyarbakır'da görülen KCK davasında mahkemeyi eleştirerek "yargılananlar PKK zihniyeti ile orada ideolojik şov yapıyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Fakat oradan birisi çıkıp Kürtçe konuşuyor. Mahkeme, kayıtlara ‘Bilinmeyen bir dille konuştu' diye geçiyor. Şimdi bu yakışır mı?" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, ‘Siyaset Adamesi'nin açılışı için geldiği Şanlıurfa'da, sabah partililerine seslendi.

Ertesi gün bu şehirdeki "Siyaset Akamesi"nin açılışına katılıp bir konuşma yapan Çelik, konuşmasında CHP'ye yüklendi. Çelik şöyle konuştu:
“Kılıçdaroğlu geldi, ‘CHP uçacak' dediler. Nasıl uçacak? Ecevit'in kasketini takınca ona benzedi. O yüzden uçuracak CHP'yi. Rahmetli Ecevit kasketini taktığı zaman Şanlıurfa'nın yarısı kasket takıyordu. Bugün kasket takan kaç kişi var? O gün kasketin toplumsal karşılığı vardı. Bugün o da yok. Rahmetli Ecevit aslı olarak bu işi beceremedi ki taklitleri becersin. CHP'nin problemi genel başkan değiştirmek değil. Kılıçdaroğlu CHP'nin başına geldiği zaman bana sordular ‘Ne olur’ diye, ben de ‘1974 model 124 Murat arabanın başına şu meşhur rallici Michael Schumacher’i getirip şoför yapsanız, kaptan yapsanız bir sonuç alamazsınız, çünkü arabada iş yok’ dedil. Yani, CHP halkın değerleriyle alay ettiği sürece tek başına iktidar olamaz.”

"Asıl yatağında rahat uyuyamayanlar Kemalizm diye ideoloji üretenler"

10 Kasım’da bazı köşe yazarlarının Atatürk’ün yatağında rahat uyumadığını kaleme almasını eleştiren Hüseyin Çelik, “Esas yatağında rahat uyuyamayanlar kimler biliyor musunuz? Atatürk’ten sonra Kemalizm diye ideolojiyi üretenler ve bunu halka baskı aracı olarak kullandı. Halkı güdülmesi gereken bir sürü olarak gördüler. Yıllarca memleketi bu şekilde idare ettiler. Fakat şimdi bunu yapamıyorlar. Bu maskaralıkların bitmesi lazım. Devlet milletiyle barışması için bu bakışın ortadan kalkması lazım” dedi.

AKP'li Hüseyin Çelik, Diyarbakır'da görülen KCK/TM davasında mahkemenin Kürtçe'yi ‘bilinmeyen dil’ olarak nitelendirmesini eleştirerek şöyle konuştu:
“KCK davasında yargılananlar PKK zihniyeti ile orada ideolojik şov yapıyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Fakat oradan birisi çıkıp Kürtçe konuşuyor. Mahkeme, kayıtlara ‘Bilinmeyen bir dille konuştu' diye geçiyor. Şimdi bu yakışır mı? Sizin o bilinmeyen dil, anlaşılmayan dili senin milyonlarca vatandaşının kullandığı ana dilidir. Bir insanın ana dili onun şahsiyetidir. Onun ayrılmazıdır. Şimdi TRT Şeş yayın yapıyor. Ona bilinmeyen ve anlaşılmayan bir dilde yayın yapan kanal mı diyeceğiz? Devlette bir tutarlılık olur. Devletin mahkemeleri bunu kesinlikle göz ardı edemez. Mahkemenin bu tavrı büyük bir ayıptır.”

Çelik, 2 saat süren konuşması ardından, uzun konvoy eşliğinde Suruç İlçesi Ziyaret Köyü'ne hareket etti. Burada AKP 22'nci Dönem Şanlıurfa eski Milletvekillerinden Mahmut Kaplan'ın oğlu Ahmet Kaplan’ın düğün yemeğine katılan Çelik ile yaklaşık 3 bin kişiye kuzu kavurması ziyafeti çekildi.

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar'ın da katıldığı düğün yemeğinde 50 koyun kesilerek kavurma, 550 kilo pirinç kullanılarak hazırlanan pilav ile 600 kilo patlıcan, 250 kilo domates, 300 kilo et ile hazırlanan güveç ve baklava ikram edildi. Bakır tepsiler içerisine konulan içli pilav üzerine serpilen et kavurma ile kuzu kellesinden oluşan yemekler sofralara dizildi. Kıl çadırında semazenlerin döndüğü ve ilahilerin okunduğu düğün yemeğini yiyen Çelik, daha sonra köyde bulunan bir türbeyi ziyaret edip, kentten ayrıldı.

(soL-Haber Merkezi)