Celal Talabani'den Abdullah Gül'e yanıt

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, "Türkiye seçimlerde yanlış ata oynadı" sözlerinin kendisine ait olmadığını açıkladı.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Abdullah Gül'ün hayretle karşıladığını belirttiği "Türkiye seçimlerde yanlış ata oynadı" sözlerinin kendisine ait olmadığını savundu.

Irak'taki son seçimlerde kendisini desteklemediği iddiasıyla Ankara’ya sitemde bulunan Talabani, sözlerinin hem Türkiye, hem de eski Başbakan Allavi'nin El Irakiye grubu tarafından eleştirilmesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği’nin internet sitesinde röportajın aslı yayımlandı. Açıklamada Talabani’nin parlamento içinde yer alan veya dışında kalan hiç bir grubun ismini kullanmadığı ifade edildi.

Talabani'nin, Sosyalist Enternasyonal toplantısı için Paris'te bulunduğu sırada verdiği röportajda, Irak’taki hükümet kurma sürecinde Ankara’nın Allavi’nin kurduğu koalisyonu destekleyerek, yanlış ata oynadığını söylediği öne sürülmüştü. Talabani'nin ayrıca, "Türkiye’nin Irak politikası yanlıştı ve başarılı da olmadı" ifadesini kullandığı yazılmıştı.

Talabani’nin bu çıkışına Cumhurbaşkanı Gül tepki göstererek, "Açıklamalarına hayret ettim. Aksine bu süreçte en samimi biz davrandık” demişti. Gül, “Kendisini desteklemediğimizi ve Cumhurbaşkanı olmasını istemediğimizi söylemiş. Nereden çıkardı bunları bilmiyorum. Ama üzüldük ve hayretle karşıladık. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra onu ilk arayan ve kutlayan yine ben oldum" diye konuşmuştu.

Talabani'nin açıklamalarına ilişkin bugün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan da Türkiye'nin Irak seçimlerinde hiç bir siyasi partiye destek vermediğini belirtti. Erdoğan, "Her siyasi parti kendi gücü, kendi kabiliyeti içerisinde orada çalışmalarını yapmıştır. Fakat seçimlerden sonra bizimle bazı istişareler yapılmıştır. Bu istişareler içerisinde Sayın Talabani'nin dışında herkes gelip bizimle burada görüşmeler yapmıştır. Biz de kendilerine kanaatlerimizi, düşüncelerimizi ifade etmişizdir. Olayın aslı budur” diye konuştu.

(soL - Haber Merkezi)