Çeçen komutan gönderilmedi

Türk yetkililer Çeçen komutan Abdülazimov&#039u sınırdışı etmek isteyince, havaalanında karmaşa yaşandı. Pasaportunu yırtan Abdülazimov, yeniden Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Olay İslamcıları heyecanlandırdı.

soL (HABER MERKEZİ) &Ccedile&ccedilenistan&rsquoda Rusya'ya karşı savaştığı &oumlğrenilen İmran Abd&uumllazimov, d&uumln T&uumlrk yetkililer tarafından, İ&ccedilişleri Bakanlığı&rsquonın kararıyla, sınırdışı edilmek istendi. Abd&uumllazimov'un havaalanında pasaportunu yırtması &uumlzerine, polis tarafından tekrar Yabancılar Şube M&uumld&uumlrl&uumlğ&uuml'ne g&oumlt&uumlr&uumlld&uumlğ&uuml basına yansıdı.

T&uumlrkiye&rsquoye Mart 2008&rsquode gelen Abd&uumllazimov, oturma izni alarak ailesiyle birlikte İstanbul Başakşehir&rsquoe yerleşti. Ancak, 31 Ekim&rsquode, İ&ccedilişleri Bakanlığı tarafından oturma izni iptal edilen Abd&uumllazimov, 19 Kasım&rsquoda g&oumlzaltına alınarak Kumkapı Yabancılar Şube M&uumld&uumlrl&uumlğ&uuml&rsquone g&oumlt&uumlrd&uuml.

D&uumln, sınırdışı edilerek Rusya&rsquoya g&oumlnderilmek &uumlzere Atat&uumlrk Havalimanı&rsquona getirilen Abd&uumllazimov, &oumlnce pasaportunu vermeyerek polise direndi, ardından da pasaportu yırttı. Bunun &uumlzerine yeniden Yabancılar Şube M&uumld&uumlrl&uumlğ&uuml&rsquone g&oumlt&uumlr&uumlld&uuml.

D&uumln basına yansıyan haberlerde, Abd&uumllazimov&rsquoun oturma izninin İ&ccedilişleri Bakanlığı tarafından son g&uumlnlerde artan &Ccedile&ccedilen komutan cinayetleri nedeniyle iptal edildiği bilgisi yer aldı. Ancak ilk &oumlld&uumlr&uumllen &Ccedile&ccedilen Albay Edilsultanov cinayeti Eyl&uumll ayında işlendiyse de ikinci cinayete uğrayan isim olan &Ccedile&ccedilen Komutan Canibekov 9 Aralık akşamı &oumlld&uumlr&uumlld&uuml. Dolayısıyla &ldquoartan &Ccedile&ccedilen komutan cinayetleri&rdquo, İ&ccedilişleri Bakanlığı&rsquonın Abd&uumllazimov&rsquoun oturma iznini iptal etmesini a&ccedilıklayabilecek bir neden gibi g&oumlr&uumlnm&uumlyor.

Azerbaycan&rsquodan gelmiş
Abd&uumllazimov'un daha &oumlnce Azerbaycan&rsquoda yaşadığı &oumlğrenild. &Ccedile&ccedilenistan&rsquoda Rusya&rsquoya karşı savaşanların &ccediloğunluğu T&uumlrkiye ya da Azerbaycan&rsquoda yaşıyor. İstanbul&rsquoda Fener&rsquode bir &Ccedile&ccedilen m&uumllteci kampı da var. İki &uumllkedeki &Ccedile&ccedilenler de zaman zaman Rusya&rsquoyla ilişkilerde gerilim kaynağı oluyor. &Ccedile&ccedilenistan&rsquodaki savaşın yoğunlaştığı sıralarda Rusya, a&ccedilık&ccedila T&uumlrkiye&rsquoyi &Ccedile&ccedilen militanları desteklemekle su&ccedillamıştı.

Azerbaycan&rsquoın da Dağıstan&rsquola olan sınır b&oumllgesi gibi kimi kesimlerinde zaman zaman benzer gerilimler yaşanıyor. Son olarak G&uumlrcistan&rsquoda yaşanan savaşta da G&uumlrcistan&rsquoın &Ccedile&ccedilen militanları Rusya&rsquoya karşı savaştırdığı, karşılığında da bunları silahlandırdığı ve militanlara destek verdiği &oumlne s&uumlr&uumllm&uumlşt&uuml.

Cinayetlerin siyasi olduğu ş&uumlpheli
İstanbul&rsquoda işlenen &Ccedile&ccedilen komutan cinayetleri hakkında ilk olarak &ldquoRusya yapmıştır&rdquo yorumu yapılsa da, daha sonra bazı ayrıntılar işin b&oumlyle olmayabileceğine işaret etmişti. &Oumlld&uumlr&uumllen Canibekov&rsquoun eşi, kocasının alacak meselesinden tehdit edildiğini ifade etmişti. Canibekov da İstanbul&rsquoda ka&ccedilak olarak yaşıyordu. Kavkazki Uzel gazetesi de Canibekov&rsquoun &Ccedile&ccedilen direnişinin mali finansmanını kontrol ettiğini, para meselesinden &oumlld&uumlr&uumlld&uumlğ&uumln&uuml yazmıştı.

Bir başka iddia ise Kafkasta Emirliği Yurtdışı Vekalet Operatif İşlerde Vekili olarak T&uumlrkiye&rsquode g&oumlrevli olan Canibekov&rsquoun, bir başka &oumlrg&uumlt olan Kafkas M&uumlcahitleri Grubu&rsquoyla aralarındaki anlaşmazlık sonucu &oumlld&uumlr&uumlld&uumlğ&uuml. İddiaya g&oumlre ilk cinayetin kurbanı Edilsultanov da Kafkasta Emirliği &oumlrg&uumlt&uuml &uumlyesiydi, ve iki &oumlrg&uumlt &Ccedile&ccedilenistan&rsquoa yardım i&ccedilin toplanan 1 milyon doları denetlemek i&ccedilin m&uumlcadele i&ccedilerisindeydi.

T&uumlrkiye&rsquodeki İslamcılar da destekliyor
&Ccedile&ccedilen militanlar, T&uumlrkiye&rsquodeki İslamcı &oumlrg&uumltlerden de yoğun maddi ve manevi destek g&oumlr&uumlyor. D&uumlnk&uuml haber t&uumlm islamcı yayın organlarında geniş yer bulurken, habere yapılan yorumlar da bu sempatiyi ortaya koydu. Yorumlarda AKP h&uumlk&uumlkmeti &ldquokorkaklık&rdquo, &ldquoRusya yalakalığı&rdquoyla su&ccedillanırken, olayın &uumlzerinden birka&ccedil saat ge&ccedilmişken Facebook&rsquota da Abd&uumllazimov&rsquoa sahip &ccedilıkmak &uumlzere bir grup oluşturuldu.

Mazlum-Der kaynaklı haberlere g&oumlre Emniyet, Abd&uumllazimov'u Rusya değil başka bir &uuml&ccedil&uumlnc&uuml &uumllkeye g&oumlndermek &uumlzere bir ara &ccedil&oumlz&uumlm bulmuş durumda.