Cameron'dan Türkiye'ye Afganistan övgüsü

Türkiye'ye gelen İngiltere Başbakanı David Cameron, TOBB'u ziyaret etti. Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren Cameron, “Türkiye son derece önemli bir NATO müttefiki. Türkiye bizim her türlü terörizmle savaşmadaki karalılığımızı paylaşıyor. Biz sizin yanınızdayız ve elimizden geleni yapacağız” dedi

Cameron, İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğinin altını çizerek, “Ben Türkiye’nin Avrupa’yı NATO müttefiki olarak savunma açısından neler yaptığını düşündükçe AB üyeliğine karşı sağladığı ilerlemenin şu anda böyle olması beni kızdırıyor. Benim görüşüm son derece açık. Türkiye’nin kampın bekçisi olabileceğini ama çadırın içinde oturamayacağını söylemek son derece yanlış. O yüzden ben AB üyelik yolunda sizin en güçlü savunucularınızdan bir tanesi olacağım” ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni (TOBB) ziyaret etti. Cameron burada yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğinin altını çizdi.

“İngilizlerin yatırım yapmasını istiyoruz”
Kurumlar vergilerini yüzde 24’e düşürdüklerini belirten Cameron, bunun G-7 ülkeleri arasındaki en düşük kurumlar vergisi olduğunu söyledi. Cameron, “G-20 de en rekabetçi kurumlar vergisi rejimine sahip olacağız ve artık iş kurmanın süresi de azalıyor. Yeni işlerin kurulmasını istiyoruz. Türkler çalışmak için iş yapmak, ziyaret için İngiltere’ye geliyorlar biz İngilizlerin artık gelişmekte olan yeni piyasalarda yatırım yapmasını istiyoruz. Vodafone, Tesco, HSBC hali hazırda Türkiye’de bulunan büyük İngiliz yatırımları. Ben çok daha fazlasını görmek istiyorum. Bu gün ticaret hacmimiz yıllık olarak 9 milyar doların üzerinde. Ben bunu önümüzdeki 5 yıl içinde iki katına çıkarmak istiyorum. Biz korumacıların hiçbir şekilde bu argümanı kazanmasına izin veremeyiz. Aslında gerçek ticaret en iyi zenginlik yaratıcısıdır. Ve biz burada ticaretin çok büyük bir ulus olduğunu düşünüyoruz. Ekonomilerde şu anda en büyük itici güç olacak unsur” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Afganistan’daki rolünü takdir etti
Cameron Türkiye’ye gelmesinin ikinci nedeninin güvenlik olduğunu vurgulayarak, “Türkiye son derece önemli bir NATO müttefiki. Türkiye bizim her türlü terörizmle savaşmadaki karalılığımızı paylaşıyor. Biz sizin yanınızdayız ve elimizden geleni yapacağız” dedi. Demokrasinin her zaman teröre karşı kazanması için ellerinden geleni yapacakların öne süren Cameron, “Müthiş bir müttefik olmakla kalmıyorsunuz aynı zamanda Doğu ile Batının birleştiği noktada son derece kendinize özgü bir pozisyona sahipsiniz. Ben kendime şu soruyu soruyorum. Hangi ülkenin Afganistan’da uluslar arası çabaya gösterdiği taahhüt dünyanın geri kalanına bunu Müslümanlara karşı değil de terörizme karşı olduğuna dair bir mesaj gönderiyor. Nüfusunun çoğunun Müslüman olan hangi ülke ki uzun süredir köklü bir ilişkiye sahip İsrail’le aynı zamanda Filistin halkının haklarını savunuyor. Hangi Avrupa ülkesi İran’ın nükleer politikasını değiştirme konusuna onunu ikna etme açısından onu ikna etme açısından çok büyük bir şansa sahip. Tabi ki Türkiye. Afganistan’da olsun veya Orta doğuda olsun Türkiye gerçekten batının sahip olmayı umamayacağı bir inanırlığı ve güvenirliği sahip. Bu güvenirliliği ve inanırlığı Türkiye’nin kullanabilmesi için geldim. Bu sayede güvendiğimiz ve dünya çapındaki barışımız çok daha fazla artırılabilir” diye konuştu.

”Türkiye İsrail’in dostu arkadaşı”
Cameron, Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinerek, “Türkiye’nin bölgedeki ilişkileri hem İsrail’le hem de Arap dünyasıyla gerçekten paha biçilemez bir değere sahip. Hiçbir ülke böyle bir anlayışın geliştirilmesi için aynı potansiyele sahip değil. Gazze konusu Türkiye’nin İsrail’le olan ilişkisinde bazı zorlukları beraberinde getirdi. Ama Türkiye İsrail’in dostu arkadaşı. Türkiye’nin ve İsrail’in bu dostluklar vazgeçmemesini istiyorum. İsrail’in yardım gemisine yaptığı saldırı kesinlikle kabul edilemez. Gazze’de ki durum mutlaka değişmek zorunda. Gazze bir açık hava hapishane olarak kalamaz. Umarız önümüzdeki haftaki görüşmeler barışçıl olur” dedi.