‘Çakma Davos’tan Afrika çıktı

Fethullah Gülen cemaati tarafından organize edilen ve “Alternatif Davos” olarak nitelendirilen organizasyon sona erdi. Organizasyondan geriye, Fethullahçı KOBİ’lerin Afrika’yla kurdukları iş ilişkileri kaldı.

soL (HABER MERKEZİ) Fethullah Gülen cemaatine mensup işadamlarının oluşturduğu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen "Dünya Ticaret Köprüsü" buluşması dün sona erdi.

Organizasyonun "resmi haber kaynağı" Cihan Haber Ajansı, "organizasyonun çok verimli geçtiğini" yazdı. Ajansın aktardığı haberlere göre organizasyon, İç Anadolu ağırlıklı ve cemaate yakın KOBİ'lerin ağırlıklı olarak Afrika'yla ilk kez iş ilişkisi geliştirmesine sahne oldu.

"Bize Afrika'yı yakın etti"
Organizasyona ilişkin değerlendirmede bulunan pekçok firma, genelde Afrika'yı kast ederek "Hiç ummadığımız ülkelerden yatırımcılarla görüştü" ifadelerini kullandı.

Toz içecek, sakız, şekerleme vb. ürünleri üreten Nazlı Gıda'nın Yönetim Kurulu Üyesi Ninat Kurt, "TUSKON'a çok şey borçluyuz. Nazlı Gıda olarak ticaret köprüleri sayesinde ilk defa yurt dışına çıktık. Bu sayede Afrikayı, Pasifiği, Kuzey Amerika'yı tanıdık. TUSKON olmasaydı bir ürün yelpazesini genişletme cesaretini bulamazdık. Bize, Afrika'yı yakın etti" dedi.
Royal Halı markası ile de tanınan Naksan Grup'un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nakıboğlu ise "Bu zamana kadar hesaba almadığımız ülkelerle ikili ilişkilerde bulunduk. İlgi çok çok güzel" diye konuştu.

Kilim Mobilya, Modalife, Uğur Şirketler Grubu, Sonnendach Doğal Enerji Sistemleri, Hisarlar Grup, Alpler Ziraat Aletleri, Ertuğrullar Tarım Makinaları, Elif Kozmetik, Ezinç Enerji ve Özçınarlar da organizasyon sonucu Afrika başta olmak üzere pekçok bölgeden firmayla iş görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirttiler. Organizasyonda Afrika'yı Ortadoğu ve Orta Asya takip etti.

Afrika'ya ihracat AKP'yle coştu
Türkiye'nin Afrika'ya yönelik ihracat rakamları, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana belirgin biçimde artmış durumda.

2002 yılında Kuzey Afrika'ya 1 milyar 260 milyon dolarlık ihrcat yapan Türkiye, 2008 sonunda bu rakamı 5 milyar 900 milyon dolara yükseltti. TUSKON toplantısında öne çıkan "Diğer Afrika Ülkeleri"ne yönelik ihracat ise, 2002 yilında 430 milyon dolarken, 2008 sonunda 3 milyar 200 milyon dolara çıkarak 8 katlık bir artış kaydetti.

İhracatı yapan firmaların, çoğunlukla temel tüketim maddeleri ve mobilya imalatıyla uğraşan firmalar oldukları biliniyor.

Afrika'da BOP gölgesi
Öte yandan, Fethullah Gülen cemaatinin 2000'lerle birlikte Afrika'daki okullarını arttırdıkları biliniyor. Cemaatin Afrika'ya yönelik ilgisinde, özellikle Kuzey Afrika'nın Büyük Ortadoğu Projesi'nin kapsamında zikredilmesinin ve ABD'nin proje kapsamında cemaate verdiği siyasi desteğin büyük etkisinin olduğu biliniyor.