Çağlayan kapı kapı gezecek!

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracata daha fazla ağırlık vereceklerini belirterek, “Kapı kapı gezeceğiz. Bizim için daha önce önemsenmemiş ülkelere teker teker gideceğiz. Dünya üzerinde ekmek yiyeceğimiz çok yer var” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Forum İstanbul 2009'un, 'Dünya Finansal ve Ekonomik Krizinden 2023 Türkiye'sine' başlıklı oturumun açılış konuşmasını yapan Bakan Çağlayan, küresel krizi, freni patlamış kamyona benzeterek, "Nerede duracağı belli olmayan bir kriz yaşıyoruz. Herkes kendi penceresinden gördüklerini, karşı karşıya kaldıklarını bir biçimde değerlendiriyor. Ancak önemli olan bundan sonra nelerin yapılması gerektiğidir" dedi.

Krizin, geçmişte doğru bilinenlerin yeniden sorgulanmaya başladığı bir dönem getirdiğini belirten Çağlayan, "Yeni bir yapılanma süreciyle karşı karşıya kalınan, mali sektörün, kamunun ciddi manada dersler çıkardığı, yeni yol haritalarının oluşturulduğu bir dönemle karşı karşıyayız. Artık, katı olan şeylerin buharlaştığını kriz ortaya koydu" dedi.

Üst düzey yöneticilerin de ortadan kaybolduğunu söyleyen Çağlayan, "O altın çocuklar, CEO'lar bir anda ortadan kayboldu. Kredi almada ışık gösteren, onların kredi maliyetlerini etkileyen birçok derecelendirme kuruluşu da ortadan silindi. Silinmez dediğimiz birçok grup ortadan silindi. Örneğin Citigorup, 285 milyar dolarlık bir asete sahipken 5-6 milyar dolara ancak satılabildi. Ve bunlar geçmişte yapılanların gerçekten uzak olduğunu, şişirilmiş balonlar olduğunu ve bu balonların patlayacağını gösterdi. Bu finansal kriz gösterdi ki spekülasyonlar, toksit ürünler boş. Bunlarla biryere gitmek mümkün değil" dedi.

Türk özel sektörün krize hazırlıksız yakalandığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, şirketler için yeni bir dönemin başlayacağını savundu.

Çağlayan konuşmasında "2023'de 500 milyar dolar ihracat hedefine odaklandık. Kapı kapı gezip sefere çıkıyoruz. Bizim için daha önce önemsenmemiş ülkelere teker teker gideceğiz. Dünya üzerinde ekmek yiyeceğimiz çok yer var. Herkesin korktuğu bir Çin var, Latin Amerika, Ortadoğu, Amerika var. Ayak basmadık yer bırakmayacağız. Kapıdan çıkarsalar bacadan gireceğiz. Krizi fırsata çevirme noktasında bunu görüyorum ve inşallah 2023'de 500 milyar doları sürecinden önce gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.