'Büyük Türkiye'den 'yeni Osmanlı'ya tutmayan maya

Aydemir Güler bugünkü köşe yazısında AKP'nin bile isteye içerisine girdiği krizi yazdı. Güler, "krizin bu türü yönetilemez. Başbakan bağırsa da çağırsa da olmaz" diye yazdı.

Aydemir Güler bugünkü yazısında "hangi kriz" sorusunu soruyor. Güler, AKP'nin bile isteye içerisine girdiği krizleri tartışmaya açarak, Erdoğan'ın CNN'e verdiği röportajda Suriye krizi konusunda ABD'deki başkanlık seçimlerinin yarattığı belirsizliğe atıfta bulunması üzerinde durdu. Güler yazısını şöyle sürdürdü:

“Başkanın kararsızlığının” üstünü örttüğü gerçek Yeni-Osmanlıcılığın emperyalist-kapitalist sistemin karar alıcıları açısından tutmadığıdır. Erdoğan'ın “Büyük Türkiye” söylemi Demirel'inkinden daha sağlam çıkmadı!

Tutmayan şu ki İslamcı ve yayılmacı bir Türkiye'nin Batı'nın aktif taşeronu tanımıyla bile olsa “büyümesi”, inisiyatif alanını alabildiğine genişletmesi, ancak emperyalizmin stratejik bir kararı varsa gerçekleşebilirdi. Örneğin tek başına ABD'nin teşvikiyle sınırlı kalınsa, Almanya yine tek başına işi sabote ediverirdi. Türkiye dünyanın neredeyse bütün büyük güçlerine bağımlıdır çünkü...

Aydemir Güler'in yazısını okumak için: Hangi kriz?