Bu kez Çorum’daki yerel gazeteciler hedef

AKP iktidarı, basınla ilişkilerindeki yasakçı tutumu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Çorum programında da sergiledi. Çorum’daki programı takip etmek isteyen beş yerel gazetecinin akreditasyonu iptal edildi.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çorum programını takip etmek isteyen yerel ve ulusal gazete temsilcilerinin akreditasyonları Başbakanlık Koruma Müdürlüğü'nce iptal edildi.

Çorum'da yerel basın kuruluşlarında ve ulusal basında görevli gazeteciler, Başbakan Erdoğan'ın Çorum programını takip etmek için dün Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne başvurdu. Beş yerel gazete muhabirinin Başbakan Erdoğan'ın programını izlemesine izin verilmedi.

Başbakanlık Koruma Müdürlüğü tarafından, Dost Haber gazetesi genel yayın yönetmeni ve Akşam gazetesi Çorum temsilcisi Servet Mete, Dost Haber gazetesi muhabiri Buğra Kıhtır, Merhaba gazetesi muhabiri Taner Şimşek, Yayla haber internet gazetesi genel yayın yönetmeni Hacı Odabaşı ve Hilal TV muhabiri Erkan Karaağaç'ın akreditasyonları iptal edildi.

İktidarın "akreditasyon sicili" kabarık
Gazeteci akreditasyonlarının iptali, daha önce Başbakanlık muhabirlerine uygulanmış, deneyimli Başbakanlık muhabirleri, Milliyet gazetesinden Abdullah Karakuş, Hürriyet gazetesinden Turan Yılmaz ve Hasan Tüfekçi, Vatan gazetesinden Veli Toprak, Star televizyonundan Fatma Çözen, Akşam gazetesinden Ali Ekber Ertürk ve Evrensel gazetesinden Sultan Özer'in akreditasyoları iptal edilmişti. Akreditasyonların iptali, dönemin Başbakanlık Basın Sözcüsü olan, şimdinin Radikal yazarı Akif Beki tarafından duyurulmuş, basın kuruluşları Başbakanlık'ın tutumunun "keyfi", "baskıcı" ve "hukuksuz" olduğunu vurgulamıştı.

Başbakanlık akreditasyonların iptal edilmesine gerekçe olarak "Çalışma usul ve koşullarına uymayan, haberlerinde Basın Meslek İlkeleri ve bu ilkeler çerçevesinde bilgilendirme/doğrulatma kurallarına riayet etmeyen muhabirlerin akreditasyon kartları iptal edilecek ve kendilerine yeni akreditasyon kartı verilmeyecektir" ifadeleri kullanılmıştı. Başbakan Erdoğan gazetecilere "yalan haber yapma" suçlamasını yöneltirken, akreditasyonu iptal edilen Evrensel gazetesi muhabiri Sultan Özer'e "devamsızlık" gerekçesi gösterilmişti.

Başbakan boykot çağrısı yapmıştı
AKP basına karşı yasakçı çıkışta işi boykot çağrısına kadar götürmüştü. Başbakan Erdoğan Ankara'daki bir iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, "Bu ülkede medya güvenilirliğini yitirmiştir, kendini bitirmiştir" demişti. Erdoğan, parti üyelerinden, Doğan Medya'ya ait gazete ve televizyonlara karşı boykot kampanyası başlatmalarını istemişti. Başbakan'ın boykot çağrısına karşı basın kuruluşları toplantı düzenlemiş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Başbakan Erdoğan'ın, "yayınlarından hoşlanmadığı gazetelerin boykot edilmesi çağrısını" , benzeri olmayan bir basın düşmanlığı olarak değerlendirmişti.