Bu akıl yürütmeye pes: 'Roni Yahudi, yumurta ırkçı'

Öğrenciler Çanakkale'de İHD paneline katılan Roni Margulies'i yumurta ve boya atarak protesto etmişlerdi. Roni Margulies ve arkadaşları, Margulies'in Yahudi olması dolayısıyla bu eylemin ırkçı olduğunu savunuyorlar.

Çanakkale'de İHD'nin düzenlediği panelde bir grup üniversitelinin DSİP üyesi Roni Margulies'e yumurta atması yeni bir tartışma başlattı. Saldırının hemen ardından eylemi 'ırkçı' olarak niteleyen DSİP, bir süredir AKP'ci olmayan solu 'faşistlikle' suçlayabilmek için özellikle Marguiles'e yönelen eylemleri bu şekilde yaftalıyor.

Radikal gazetesi de bugün konuyu gündeme getirdi.

Habere göre üniversiteli gençlerin yumurtalı protestolarına Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) üyesi Taraf yazarı Roni Margulies’in de hedef olması sol çevrelerde yeni bir tartışma başlattı. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabülünün yıldönümü dolayasıyla Çanakkale’de düzenlenen panelde Gençlik Muhalefeti-Öğrenci Kolektifleri üyesi bir grubun yumurta ve boyalı torbalar fırlattığı Marguiles, şu değerlendirmeyi yaptı:

“İHD toplantısı ‘Çokkültürlülük Çerçevesinde Barışın Dilini Kurmak’ başlığını taşıyordu. Hiç kimsenin böyle bir toplantıya müdahale etmek, kimin konuşup kimin konuşamayacağına karar vermek hakkı yoktur.” Konuya ilişkin diğer değerlendirmeler ise şöyle:

DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan: “Roni’ye yapılan son saldırı ırkçı bir karakter taşıyor… O toplantıda bir Yahudi, bir Kürt, bir Yunan, bir Batı Trakya Türkü vardı. Bu saldırıdan sonra Roni’ye beş yazılı ölüm tehdidi geldi.”

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Sema Solaklı: “Sol görünümlü olup da AKP hegemonyasını meşrulaştırmak ve güçlendirmek, kendilerini ise sosyalist soldan ayırmak için var gücüyle çalışanların tarihin seyri içinde hak ettikleri yanıtı alacaklarına, aldıklarına inanıyoruz. İHD’nin düzenlediği panelde böylesi bir olayın yaşanması bizi de üzdü.

Umar Karatepe (İstanbul Halkevi Yönetim Kurulu Üyesi): AKP’ye karşı çıkan herkesi darbeci ve Ergenekoncu ilan eden Margulies’i öğrencilerin AKP ‘den ayırt etmemesini anlamak gerekir.

DSİP'in ilk açıklaması
Radikal'in haberinden önce paneldeki protesto eyleminden hemen sonra bir açıklama yapan DSİP, "azınlıklara, çok dilliliğe, çok kültürlülüğe kimlerin düşman olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu türden yumurtalı ilk saldırı Ermeni Konferansı'na karşı gerçekleştirilmişti. Şimdi de çok dillilik için yapılan, konuşmacıları Rum, Kürt, Yahudi ve Batı Trakyalı Türk olan ve İHD tarafından düzenlenen bir toplantıya saldırılmıştır" denildi.

DSİP adına Genel Sekreteri Özden Dönmez'in yaptığı açıklamada, Halkevleri ve ÖDP üyesi gençler için "ulusalcı sosyalistler" benzetmesi kullanılırken, "Hiçbir saldırı demokrasi, özgürlük ve halkların kardeşliği mücadelesini engelleyemeyecektir" denildi.


Daha önce de yapmışlardı

Margulies'e yönelik boyalı protesto ilk olarak Beyoğlu'nda bir restoranda otururken gerçekleşmişti. ÖDP üyesi gençler, Margulies'in Taraf'taki köşesinde devrimci değerlere ve devrimcilere hakaret etmesi üzerine eylemi gerçekleştirmiş, Marguiles ve arkadaşları eylemin Margulies'in Yahudi olmasından kaynaklandığını iddia ederek ırkçılık suçlaması yapmıştı.

Eylemi gerçekleştirenler, Margulies'i Yahudi olduğu için değil, AKP yandaşı olduğu ve devrimcilere hakaret ettiği için protesto ettiklerini söylemişlerdi.

DSİP bir süredir AKP yanlısı olmayan solu "faşistlik" ya da "neofaşistlikle" suçlamak için Margulies'in Yahudiliğini gündeme getiriyor ya da partinin etnik kimliklere olumlu yaklaşımı nedeniyle hedef alındığını ileri sürüyor.

Bu akıl yürütmeyle DSİP'in Burhan Kuzu'nun protesto edilmesini nasıl yorumladığı da merak ediliyor.

(soL-Haber Merkezi)