B.T.İ. davası cezai ehliyeti olmadığı gerekçesiyle düştü

Çanakkale'de Gezi Direnişi'ne destek eylemlerinde yola “hükümet istifa” ve “kahrolsun faşizm” yazdığı iddiasıyla hakkında 6 yıla kadar hapis cezası istenen 13 yaşındaki B.T.İ.'ye Çanakkale 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava bugün görülen duruşmada düştü.

(soL - Çanakkale) Çanakkale'de Gezi Direnişi'ne destek eylemlerinde yola “hükümet istifa” ve “kahrolsun faşizm” yazdığı iddiasıyla hakkında 6 yıla kadar hapis cezası istenen 13 yaşındaki B.T.İ.'ye Çanakkale 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dün görülen duruşma da düştü. B.T.İ'nin babası duruşma sonrasında destek veren herkese teşekkür etti ve bundan sonra hiç bir çocuğun gözünün yaşının akmaması gerektiğini söyledi.

Haziran Direnişi'nin yurdun dört bir yanına yayıldığı günlerde, 3 Haziran'da Çanakkale'de halkın yoğun katılımıyla eylem gerçekleşti. Bu eylem esnasında sırasında yola sprey bir boyayla “Hükümet istifa”, “Faşizme ölüm”, “Fuck the police” yazdığı iddia edilen ilkokul öğrencisi B.T. İlhan'a, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçunu düzenleyen 301. maddeden işlem yapılması istendi. Çocuk Şubesi ise 301’i aşırı bularak, mala zarardan suç duyurusu yaptı. “Suçun anlam ve sonuçlarını algılayabilecek psikososyal olgunluğa erişmemiştir” yönündeki psikolog görüşüne rağmen ve yasalara göre cezai sorumluluğu bulunmadığı halde "kamu malına zarar" suçundan B.T.İ.'ye dava açıldı. Savcı, çocuğa iki yıla kadar hapis cezası verilmesini aksi halde koruma kararıyla yuvaya alınmasını talep etti.

Çanakkale'de dün büyük bir destek ile görülen duruşma da, sanık çocuk olduğu için duruşma mahremiyet gereği izleyicilere kapatıldı. B.T.İ. ifade için ailesiyle birlikte salona çağrıldı. Hakim, 13 yaşındaki çocuğa o yazıyı yazdın mı diye sordu. B.T.İ. de yazdım diye yanıt verdi. Bunun üzerine hakim "Yazdıklarının suç olduğunu biliyor muydun" diye sorunca avukatlar müdahale etti. Avukatlar “yazdıkları suç değildir” dedi. Daha sonra B.T.İ. salondan ayrıldı.

B.T.İ. ve ailesi duruşma salonunda 15 dakika kaldı. B.T.İ. Cumhuriyet Savcısına verdiği ifadeyi kabul etti. Hakim davayı mahkemenin yaptığı gözlem ve alınan raporlar neticesinde suça sürüklenenin cezai ehliyeti olmadığı gerekçesiyle düşürdü. Hakim ailenin avukat masrafları olan 1500 TL'nin hazineden ödenmesine karar verdi.

“Bundan sonra hiç bir çocuğumuzun gözü yaşlı olmasın”
soL Gazetesine duruşmada yaşadıklarını ve kararı değerlendiren B.T.İ'nin babası Tamer İlhan, “Biz zaten yaklaşık 15 dakika kadar, ben, eşim ve oğlan olarak içeride kaldık. Duruşma da oğluma sordukları Cumhuriyet Savcısına verdiği dışında bir şey değil. Ne diyorsun dediler, onu kabul etti. Hakime Hanım bizleri dışarı aldı, gizlilik kararı alınan bir duruşma yapıldı. O yüzden bizi de almadılar. Biz de 15 dakika kadar kaldık içeride. Savcılığın çocuğun 6 yıl hapis istemi haricinde, gözetim altına alınması gibi bir talebi de vardı ancak bunların hepsi düştü. Bundan sonraki hukuksal sürece bakacağız. Avukatlarımız çıkan sonucu değerlendiriyorlar. Önümüzdeki hafta içerisinde çıkan sonuca ilişkin neler yapacağımıza bakacağız. Bu süreçte destek olan herkese teşekkür ediyorum, emekleri için de. Bu ülkede çocuklara bir daha saldırı olmamasını diliyorum. Hiçbir çocuğun gözü yaşlı olmaz, annenin gözü yaşlı olmaz. Ama bunu da biliyorum ki bunlar dilek ve temenniler. Ama gerçeğimiz başka. Bizim ülkemizde ben kendimi bildim bileli çocuklar ve anneler hep ağlarlar. Bundan sonra da, çocukların ve annelerin gözünün yaşının dinmesini ummak istiyorum sadece. Tekrardan teşekkür ederim. Çocuklarımızı kimseye teslim etmeyeceğiz. Direnmeye devam edeceğiz. Kahrolsun faşizm” dedi.
Dava öncesi büyük destek

Gezi direnişinin en küçük sanığı B.T.İ.’nin davası için farklı illerden çok sayıda kişi duruşma öncesinde Çanakkale'de, adliye önünde toplandı. Duruşmaya destek olmak için CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Ali Sarıbaş ile Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, TMMOB adına gazetemizin yazarı Mücella Yapıcı, Çağdaş Hukukçular Derneği’nden (ÇHD) Halis Yıldırım, Sabri Kuşkonmaz, Harika Günay Karataş, Efkan Bolaç ve Rahim Yılmaz ve Çanakkale Sol Cephe üyeleri geldi.

'Faşizm kahrolmasın mı?'
Taksim Dayanışması adına bir açıklama yapan Mücella Yapıcı, “Tahammül edilemez bir dava. Hukuk tarihimizde kara bir leke olarak çıkacaktır. Burada olmaktan utanıyorum ama böyle çocuklarımız var diye onur duyuyorum. Ayrıca çocuğumuz sadece ‘kahrolsun faşizm’ yazmış. Bunun yargılanacak ne yanı var? Ne yani kahrolmasın mı faşizm?” dedi. Bunun üzerine topluluk “kahrolsun faşizm” diye slogan attı.