Böyle sisteme böyle öğrenci!

ODTÜ'de yaz okulu için ders kayıtları bugün bitiyor. Ders harcını yatırabilen öğrenciler kayıt yapabilmek için bilgisayar laboratuvarlarında sanal bir yarışa girerken, duyulmaya başlanan bazı konuşmalar bu işin de karaborsaya düştüğünü ortaya çıkardı!

soL (Ankara) Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden ODTÜ'de yaz okulu sezonu başlıyor. Öğrencilerin notlarını yükseltmek ya da kaldıkları derslerden geçmek amacıyla ister istemez büyük rağbet gösterdiği yaz okulunun kayıtları, inanılmaz adaletsizliklere sahne oluyor.

ODTÜ'de ders kaydı yapabilmek için, öncelikle pek çok üniversitede olduğu gibi kredi başına yüksek meblağlarda "katkı paylarını" yatırmak zorundasınız. Örneğin bir mühendislik öğrencisi, 3 kredilik tek bir ders için 135 TL yatırmak zorunda. Aynı öğrenci hazırlık sınıfındaysa, dönemlik 384 TL ödüyor. Parayı zamanında yatırabilecek kadar şanslı olanlar, koşa koşa bilgisayar başına geçiyor.

Yerleşke içindeki bilgisayarlardan sisteme bağlanırken öncelik tanındığı için, bilgisayar laboratuvarlarında kuyruk oluşuyor. Dersler için açılan sınırlı sayıda kontenjandan faydalanabilmek için kıyasıya bir yarış başlıyor. Okulu uzatmamak için almak zorunda olduğunuz ders başkaları tarafından kapılmasın diye bu engelleri aşmak zorundasınız.

"Kaça bırakırsın 211'i?"
Fakat her şeyin liberal olduğu bu ders borsasında, arz-talep dengesizliği yaşanınca dersler karaborsaya düşüyor. Kayıtlar sırasında duyulan konuşmalardan, bazı öğrencilerin, ihtiyaçları olmadığı halde dersleri üzerlerine kaydedip çok ihtiyacı olduğu halde kontenjan dolduğu için dersi alamayanlara "ufak bir bedel karşılığıda" devrettiği ortaya çıktı. Son günlerde okuldaki bilgisayar laboratuvarlarında ders kaydı için kıyasıya yarışan öğrenciler arasında şu tip konuşmalar duyulmaya başladı: "Bu işin piyasası 50 lira", "Kaça bırakırsın 211'i ?"

Önümüzdeki günlerde bazı açıkgözlerin "Babam zengin, sabahın 9'unda kuyruğa mı gireyim ders almak için?" demeye başlamaları beklenebilir. Bu durumda ODTÜ'deki yetkililerin Adam Smith'in görünmez eline mi güveneceği, yoksa bu karaborsanın önüne geçmek için arzı arttırıcı merkezi müdahalelere mi başvuracağı merak konusu!