Boyalı basın gerçek oldu

“Boy farkıyla” benzerlerini alt eden yeni gazete HaberTürk’ün foyası da boyası da ilk sayısıyla ortaya çıktı. Bol reklamlı bayat haberli gazete dış kapağıyla gözleri de elleri de boyuyor.

soL (HABER MERKEZİ) Pazar sabahının erken bir saatinde gazete bayilerine HaberTürk'ün ilk sayısını soranlar, "tükendiği" bilgisiyle hüsrana uğradılar. "Mutlaka ayırtın" uyarısının günler öncesinden yapıldığı tanıtımlarda, gazetenin farklı, çarpıcı ve yenilikçi olacağı bilgisi veriliyordu. Benzerlerini "boy farkıyla" alt eden HaberTürk'ün foyası da boyası da ilk sayısıyla ortaya çıktı. Diğer gazetelere gülüp geçen reklamlarıyla iddialı bir çıkış yapan Fatih Altaylı ve ekibi, bol renkli ve eğlenceli ilk baskısını dün sabah tüm Türkiye'ye sundu. Böylece boyalı basın benzetmesi de gerçek oldu. Parlak kağıda basılan HaberTürk'ün dış kapağı elleri, bol reklamlı ve bayat haberli içeriği de gözleri boyuyor.

İçinde neler yok ki!
İnternet sitesindeki tanıtım yazısında, "gazete HaberTürk, sadece basım tekniğiyle değil şekliyle de farklı. Çünkü hem 90 sayfa ve 6 ilaveden oluşuyor hem de size ergonomi veriyor, okurken yanınızdakilere rahatsızlık vermiyorsunuz" deniyor. Tanıtımın ikinci kısmındaki "ergonomiyle" gazetenin ölçüleri kastediliyor. Yenilikçi HaberTürk, kağıt masrafından tasarruf ederek daha küçük boyutta basılmış. "Ana gazetede" Fatih Altaylı, Nihal Bengisu Karaca, Pakize Suda, Yavuz Semerci, Murat Bardakçı ve Yaşar Nuri Öztürk'ün köşe yazılarıyla bol bol reklam yer alıyor. Bu reklamlardan biri gazetenin ortasında dışa doğru açılabilen dört sayfaya yerleştirilmiş. Dünya devi HSBC'nin büyüklüğüne yakışır bir reklamla, HaberTürk'ün bütçesine büyük bir pay aktardığı anlaşılıyor.

Bir tam sayfayı kaplayan hava durumu ve yarım sayfalık İbrahim Tatlıses'li magazin haberi, grubun internet sitesini anımsatıyor. Diğer alanların da üçte bir oranında yine geniş reklamlarla dolu olduğu hesaba katılırsa "ana gazete" beş altı haberle ilk günün heyecanını atlatmış görünüyor. Basında "bayat haber" denilen ve sayfa doldurmak amacıyla kullanılan türden haberlerin oluşturduğu gazete ekleriyle de şaşırtıyor. Gazetenin siyasi tavrını ortaya koyan "Pazar", şirket tanıtım broşürü görünümündeki "Ekonomi", bir ünlüden beş haber çıkartan "Magazin" ve kentin zenginlere görünen yüzünü işleyen "İstanbul" örneğiyle kent ekleri, HaberTürk'ün bundan sonraki günlerde nasıl bir formata sahip olacağı sorusuna yanıt olarak karşımızda duruyor.

Pazar eki foyaları döktü
Genel yayın yönetmeni Fatih Altaylı, Zaman gazetesinden Nuriye Akman'ın yaptığı röportajda, AKP'ye destek, Doğan Medya Grubu'yla da kavga sinyali vermişti. Pazar ekinin genel görünümü bu sinyalin ilk bölümünü doğruluyor. Balçiçek Pamir'in manşetteki röportajı "Fethullah Gülen'in elini sıkan ilk kadın benim" başlığıyla Rahşan Ecevit'i konuk ediyor. CHP'nin çarşaf açılımına içerleyen Ecevit, "Bülent Bey başından beri hep bunu söylemişti zaten" diyor.

Türbanlı "först leydi" tartışmasına "başları açık ama kocaları diktatör" başlığıyla yanıt üreten bir başka haberin giriş cümlesinde "türbanı katiyen savunmuyorum ama türbansız diktatör karıları üzerinden manidar atışlar yapılmasına içerliyorum" cümlesi yer alıyor. Först leydilerinin başı açık olan Mısır, Suriye ve Ürdün'de yaşanan baskıya işaret eden haber, Gazze buluşmasıyla Emine Erdoğan'ı, Davos çıkışıyla Tayyip Erdoğan'ı överek AKP desteğini açık açık sergiliyor.

Pazar ekinde de alışveriş, moda, kadın-erkek ilişkileri gibi eğlenceli konu başlıkları bulunarak sayfaların doldurulduğu görülüyor. Rüzgarını hükümetten yana estiren HaberTürk'ün bu alandaki son haberi "Başı Örtülü Kadın Cipe Binmesin mi?" başlığını taşıyor. Haberde, Saadet Partisi'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Bekaroğlu'nun cip kullanan türbanlı kadınları eleştirmesine tepki gösteren, türbanlı ünlü gazetecilerin yorumlarına yer veriliyor.

Yerimiz bol buyurun
Ekonomi ekinde Ercan Kumcu ve konuk yazar bölümünde bir şirketin genel müdürünün imzasıyla yer alan köşe yazıları dikkat çekiyor. Reklam ve şirket tanıtımlarından oluşan ticari haberler, ekonomi ekinin genel görüntüsünü anlatmaya yetiyor. "Faturayı TÜSİAD'a veya MÜSİAD'a kesmeyeceğini, bir imajı olduğunu" söyleyen genel yayın yönetmeni Fatih Altaylı, ekonomi ekiyle bu sözünün gerçekliğini ortaya koyuyor.

İstanbul ekinde başlığın hemen yanında "2010 Avrupa Kültür Başkenti" logosu bulunuyor. Tatil ilanları, kültür sanat adresleri ve özel tiyatroların ilanlarının doldurduğu ekte, alışveriş trendleri ve kriz nedeniyle indirime giren ürün tanıtımları dışında, seri ilan ve cenaze haberlerinin yer aldığı iki sayfa bulunuyor. Üç büyük kentte yayınlanacak olan kent ekinin İstanbul örneği, HaberTürk'ün bakış açısını en güzel örnekleriyle yansıtıyor.

Magazin eki, Deniz Seki'nin tutuklanmasıyla başlayıp bir kez daha İbrahim Tatlıses'i konuk ediyor. Şarkıcı Madonna'nın borsaları alt üst eden gelir tablosundan bahseden ekonomi eki haberi, magazin tadında burada da devam ediyor. Ek, pahalı markalı çantaları sahtesinden nasıl ayırt edeceğimizi anlatan alışveriş rehberiyle son buluyor.