Bize de görev düşecek

Başbakan Erdoğan adı henüz konulmadan konuşmak doğru olmaz dedi ama sıkıntılı durumlarda İran konusunda Türkiye'nin devreye girebileceğini ifade etti.

soL (HABER MERKEZİ) Kuzey Kıbrıs'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile yaptığı görüşmede Türkiye-İran ilişkilerindeki hedefleri konuştuklarını ifade etti. Başbakan Erdoğan, bu hedeflerin askeri, siyasi, güvenlik ve ekonomik hedefleri içerdiğini de vurguladı.

Bir gazetecinin İran'ın nükleer programı konusunda Türkiye'nin ''görev tanımının adının arabulucuk olup olmadığı'' yönündeki bir soruya Erdoğan, ''Bunu tabii ben şimdi bu kadar ileri düzeyde söylemeyeyim. Çünkü bir şey belirlenmeden, adı konmadan bizim tarafımızdan açıklanırsa bu yanlış olur. Fakat tarafların bu noktada sanıyorum geleceğe yönelik bizlerden, bundan önce de olduğu gibi, yine beklentileri olabilir. Sıkıntılı durumlarda Türkiye'nin devreye girmesi istenebilir. Çünkü, her iki tarafa da bu noktada zannediyorum ki rahat görüşmeler tesis edebilecek ülke Türkiye'dir'' yanıtını verdi.

Erdoğan, insani amaçlı olan çalışmalara, nükleer enerji noktasında sıcak baktıklarını, , ama kitle imha silahına hiç bir zaman sıcak bakmadıklarını bundan sonra da bakmalarının söz konusu olmayacağını ifade etti.

Dış ticarette Türkiye ile İran arasında 2011'de 20 milyar dolarlık bir hedef belirlediklerini belirten Erdoğan, bu yılki hedefin 10 milyar doları yakalayacağını söyledi.

Terörle mücadelede İran ile Türkiye arasında ciddi bir dayanışma söz konusu olduğuna da dikkati çeken Erdoğan, Gerek PJAK gerek PKK noktasında İran'ın tavrının çok çok olumlu olduğunu söyledi. Erdoğan, ''İstihbarat örgütlerimizin birbirleriyle dayanışması çok olumlu. Şu anda şunu rahatlıkla söyleyebilirim Türkiye-Amerika-Irak nasıl PKK'yı ortak düşman ilan ettiyse, aynı şekilde PJAK ve PKK'ya karşı da böyle bir tavır Türkiye ile İran arasında söz konusudur. Bütün yapılan hava harekatlarında da bu dayanışmayı gördük'' dedi.

Hadley ile İran'ı ele aldık
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile Türk-Amerikan stratejik işbirliği konusunu geniş biçimde ele aldıklarını da anlatan Erdoğan, Türkiye arabuluculuğundaki Suriye-İsrail dolaylı görüşmeleri, Lübnan konusu ve Irak'a gerçekleştirdiği ziyareti geniş bir şekilde görüştüklerini söyledi.

Erdoğan, İran'ın nükleer programıyla ilgili Cenevre'de yarın yapılacak İran-AB müzakerelerini de Hadley ile ele aldıklarını belirterek, ''Olumlu, yapıcı bir yaklaşım sürecine girildiğini görüyoruz. Bu yapıcı yaklaşım süreci doğrusu bizleri memnun etmiş vaziyette. Sabırla geleceği takip etmemiz lazım'' dedi. Görüşmede ABD'nin gözlemci bulundurmasının ve ABD'nin İran'da ofis açma teşebbüslerinin süreci olumlu etkileyeceğini ifade eden Erdoğan, ''Bu konuda sanıyorum bize de bu süreçte görevler düşecek. Bizler de her zaman olduğu gibi bu sürece elimizden gelen katkıyı vereceğiz'' diye konuştu.