Bireysel olarak "özür dilenmeye" başladı

Aralık başında gündeme gelen ve yılbaşında başlayacağı duyurulan Ermenilerden "Özür Diliyorum" imza kampanyası internetten imza toplamaya başladı. Kampanyaya karşı 50 emekli diplomat da bir karşı bildiri yayınladı.

soL (HABER MERKEZİ) Öncülüğünü Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu ve akademi dünyasından Baskın Oran, Ahmet İnsel ve Cengiz Aktar'ın yaptığı 1915 Ermeni tehcirinde yaşananlarla ilgili olarak "Özür Diliyorum" imza kampanyası internet ortamında imzaya açıldı. Kampanya ilk gündeme geldiğinde yılbaşında imzaya açılacağı duyurulmuştu ancak birkaç gün önce internet üzerinden imza toplanmaya başlandı. İnternet sitesinde dün itibariyle 7819 imza toplandığı duyuruldu.

İmza metni iki cümleden oluşuyor: "1915'de Osmanlı Ermenileri'nin maruz kaldığı Büyük Felaket'e duyarsız kalınmasını, bunun inkâr edilmesini vicdanım kabul etmiyor. Bu adaletsizliği reddediyor, kendi payıma Ermeni kardeşlerimin duygu ve acılarını paylaşıyor, onlardan özür diliyorum"

Kampanyaya desteğin büyük oranda akademisyenler ve gazeteciler ve sanatçılardan geldiği görülüyor. Şerafettin Elçi, Tarık Ziya Ekinci, Nail Satlıgan,, Ali Nesin, Orhan Silier, Ertuğrul Kürkçü, Perihan Mağden, Rasim Ozan Kütahyalı, Lale Mansur, Mahir Günşiray, Halil Berktay, Hüseyin Hatemi, Fikret Adanır, Oya Baydar gibi isimler kampanyaya destek verenler arasında.

"Özür dileyen diler dilemeyen dilemez

İmza kampanyasını başlatanlar kampanyanın "bireyselliğinin" altını çiziyorlar. Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Cengiz Aktar "Bu kampanyanın öznesi bireyler. Bireyin vicdanından gelen bir ses bu. Özür dileyen diler dilemeyen dilemez" değerlendirmesini yapıyor. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Ahmet İnsel de kampanyayı "tarihi sorumluluk karşısında bireysel bir tavır" olarak tanımlıyor ve "Resmi politikadan bağımsız olarak biz yurttaşların Türkiye tarihi ile ilgili görüşlerini beyan hakkı var. Kampanyayı bir politika malzemesine dönüştürmemek gerekir" diyor.

Aktar kampanyanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyaretinin sonrasında gündeme geldiğini de belirtiyor.

"Ulusal çıkarlarımız açısından sakıncalı"

İmza kampanyası gündeme geldiği günden itibaren tartışmalara ve karşı kampanyalara da neden oldu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kampanya hakkında "Adlarının başına yerleştirilen muhtelif sıfatlarla kamuoyuna seslenme imkanı bulan işbirlikçi mihrakların, hayati milli çıkarları ucuz pazarlıkların malzemesi haline getiren AKP iktidarının oluşturduğu teslimiyet çizeminden cesaret aldıklarını ve özür talep etme noktasına kadar cüret kazandıkları" şeklinde sözler sarf etmişti. Bahçeli "Ortada utanacağımız bir suç ve adına özür dileyeceğimiz bir suçlu yoktur. Türk Milleti de sahip olduğu büyük imparatorluk coğrafyalarından çekilirken, katliamlar, mezalimler ve bitmek tükenmek bilmeyen trajik göçler yaşamış ancak bu tarihi hadiseleri yüreğine gömerek yeni bir dünyaya kapı açmıştır. Hiç kimsenin, mirasçısı olduğumuz ecdat yadigarını aşağılama, suçlu gibi tanımlama ve özür talep etme hakkı ve haddi değildir" diye konuşmuştu.

Dün de aralarında Şükrü Elekdağ, Onur Öymen gibi isimlerin de bulunduğu yaklaşık 50 emekli diplomatın imzalarıyla "Ermenilerden özür diliyorum" kampanyasına karşı bildiri yayınlandı. Bildiride, "Özür diliyorum" girişimi, "haksız, yanlış ve ulusal çıkarlarımız açısından sakıncalı" olarak nitelendirildi.