Bir enteresan hakim!

Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda arama izni veren Hakim Kadir Kayan’ın üyesi bulunduğu Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, kritik davalarla gündemde oldu.

Ankara’da Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu’nda günlerdir devam eden aramaların başındaki isim Hakim Kadir Kayan ve üyesi olduğu 11. Ağır Ceza Mahkemesi kritik davalarla gündeme geldi.

Kayan'ın başında bulunduğu mahkemenin aldığı en önemli karar ABD'de yaşayan Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in beraati oldu. "laiklik karşıtı faaliyet" iddiasıyla Gülen hakkında açılan davada Kayan "beraat yönünde" oy kullandı. Karar "oy birliği" ile alındı.

Seferberlik Tetkik Kurulu'nda yapılan aramaların "sivilleştirme operasyonu"nun önemli bir hamlesi olduğu tartışılıyor ancak Ankara 11. Ceza Mahkemesi'nin Emniyet İstibharatı'nın talebi üzerine Türkiye'deki bütün haberleşmelere ilişkin kayıtların Emniyet Genel Müdürlüğü'ne verilmesi kararına imza attı. Kararın altında imzası bulunan isim Kadir Kayan. Bütün kayıtların teslim edildiği isim ise adı Fethullah Gülen tarikatıyla anılan o dönem Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'ti.

Ergenekon Davası ile birleştirilen Danıştay Davası'na da aynı mahkeme baktı. Kayan, Türkiye tarihinin son yıllardaki en önemli davalarından birisine "nöbetçi hakim" sıfatıyla başkanlık etti. Davanın neden Adli tatilde görüldüğü tartışma konusu oldu.

Kadir Kayan'ın ikinci nöbetçi hakimliği yine "Atabeyler Çetesi" hakkında oldu. Bu önemli davada Başbakan Tayyip Erdoğan'ın evinin krokilerinin bulunduğu iddia edilmiş ve Ergenekon Davası'ndan hemen önce "suikast" iddiaları gündeme getirilmişti. Kayan'ın adli tatil sebebiyle başkanlığını yapmaya fırsat bulduğu dava Ergenekon Davası'nın ön adımı olarak yorumlandı.

Kayan'ın önemli kararlarından biri de kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Hatip Dicle ve Selim Sadak'a verdiği 6'şar ay hapis cezası oldu.

"Terör örgütünün amaçları doğrultusunda suçu ve suçluyu övdükleri"ni sabit gören Kayan'ın başında bulunduğu 11. Ağır Ceza Mahkemesi eski DTP'li Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş ve Sabahat Tuncel'in zorla getirilmesine yönelik kararıyla gündeme gelmişti.

11. Ağır Ceza Mahkemesi Sivas Katliamı'na da bakan mahkeme olarak biliniyor.
(soL - Haber Merkezi)