Bingazi Başkonsolosluğu'na saldırı

Libya’nın Bingazi kenti dün Türkiye’yi hedef alan iki eyleme sahne oldu. Önce muhaliflerin silahlanmasına karşı çıktığı gerekçesiyle Başbakan Tayyip Erdoğan aleyhine bir gösteri yapıldı. Ardından silahlı kişiler Bingazi Başkonsolosluğu’na saldırdı

NATO operasyonuna katılan ancak Kaddafi yönetimini tam olarak gözden çıkaramayan Türkiye Libya'da her iki kesimin de tepkisini çekiyor. Dün muhalifler Bingazi'de Türkiye aleyhine gösteri yaptı ve Bingazi Başkonsolosluğu'na saldırdı.

‘17 Şubat Devrimci Gençleri’ üyeleri Başkonsolosluk önünde ellerinde “Erdoğan oyuna son ver”, “Erdoğan, Kaddafi’nin NATO elçisi” yazılı Türkçe, Arapça ve İngilizce pankartlar açtı. Kalabalık “Libya halkı hürriyet istiyor, Türkiye nerede” ve “Misrata’da halk öldürülüyor, Erdoğan silahlanmaya karşı çıkıyor” diye slogan attı. Kalabalık adına konuşan Muhammed Bayku, Erdoğan’ın hayal kırıklığına uğrattığını savunup Türkiye’den Libya Ulusal Geçiş Konseyi’ni tanımasını istedi. Gösteri dağıldıktan sonra konsolosluk önünde bir araya gelen bıçaklı ve silahlı bir grup ise tabelaları söküp çevreye zarar verdi. Grup Türk bayrağını indirmeye kalkıştı. Kızılay’ın 290 ton yardım malzemesini taşıyan gemisi de Bingazi Limanı’na yanaştırılmadı.

Türkiye’nin Bingazi Başkonsolosu Ali Davutoğlu, Libyalı grubun Türk bayrağını indirmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi yetkilileri, grubu yatıştırmak için araya girdi. Uçaksavar bataryası yüklü bir araç konsolosluğu korumaya aldı. Bina içindeki 10 konsolosluk çalışanı, 5 Türk Kızılayı mensubu, 3 UMKE görevlisi ve 8 gazeteciyi koruyan 10 özel harekât polisi de alarma geçti. Davutoğlu, “Biz bayrağımızı indirmeyiz, onlar da bayrağı indirme cesaretinde bulunamaz. Konsolosluk içinde güvenlik açısından herhangi bir sıkıntımız yok” diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal eylemi, ‘küçük bir grubun provokatif gösterisi’ olarak nitelendirdi.

(soL-Haber Merkezi)