Binbir gece masalı değil adalet istiyoruz!

Gazeteci Mustafa Balbay’ın tutukluluğunun 1001. gününde gazeteciler, "Binbir gece masalı değil adalet istiyoruz" diyerek meşalelerle yürüdüler. Son tutuklanan gazetecinin KCK soruşturmasında alınan Özgür Gündem yazarı Cengiz Kapmaz olduğu hatırlatıldı.

Ergenekon Davası'ndan yargılanan Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay'ın tutukluğunun 1001. gününde gazeteciler, "Türkiye’de mevcut iktidar ve adalet mekanizması bize, tutuklu gazeteciler hakkında masallar anlatıyor" diyerek 'binbir gece masalları'na atıfta bulundukları bir yürüyüş düzenlediler.

Taksim Meydanı’nda bir araya gelen gazeteciler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Cumhuriyet gazetesi yazarı Şükran Soner, Radikal gazetesi yazarı Ertuğrul Mavioğlu ile Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok da vardı. Gazeteciler, KCK soruşturmasında tutuklanan Özgür Gündem yazarı Cengiz Kapmaz’ın son tutuklanan gazeteci olduğunu hatırlatarak tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ettiler. Taksim Meydanı’ndan tutuklu gazetecilerin fotoğraflarıyla yürüyen gazeteciler, "Çeteler mecliste, gazeteciler içeride", "İmamın ordusu dağıtılacak", "Kahrolsun faşizm" sloganlarıyla Galatasaray Lisesi önüne yürüdüler.

Tüm tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın
Meşalelerle gerçekleştirilen yürüyüşün ardından söz alan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Alper Turgut, "İşini yapmaya çalışan gazeteciler, ya Ergenekon’un ya Devrimci Karargah’ın ya da KCK yapılanması içinde gösteriliyor" dedi. Mustafa Balbay’ın 1001 gündür tutuklu olduğunu hatırlatan Turgut, son tutuklanan gazeteci Cengiz Kapmaz’ın da derhal serbest bırakılmasını talep etti. "Tüm tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" diyen Turgut, gazetecilerin özgürce mesleklerini icra edemediği bir memlekette korku ikliminin dağılmasının mümkün olmayacağını söyledi. Öte yandan 26 Aralık’ta ikinci duruşması görülecek Oda TV Davası’nda olacaklarını söyleyen Turgut, "Bu dava ne kadar uzatılırsa uzatılsın, kamuoyunun ilgisi ne kadar dağıtılmaya çalışılırsa çalışılsın arkadaşlarımızın, gazetecilerin yanında olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Özgür basına dokunan yanar
Açıklamanın ardından konuşan Cumhuriyet gazetesi yazarı Şükran Soner, "Yargısız infazlarla terör suçlusu gösteriyorlar. Tek bir terör suçlusu yok. Demokrasiyi yeniden demokrasi yapalım. Dayanışma içinde olmalıyız. Binbir gece masallarına boyun eğmeyeceğimize olan inançla yargısız infazlara karşı direneceğiz" dedi. KCK soruşturmasında tutuklanan Özgür Gündem yazarı Cengiz Kapmaz için söz alan çalışma arkadaşı Bayram Balcı ise, "Tansu Çiller döneminde Özgür Gündem binaları bombalarla imha edildi. Şimdi de Tayyip Erdoğan’ın emriyle tutuklamalar yapılıyor. Azadiya Welat gazetesi çalışanı 166,5 yıl ceza alabiliyor. Basın özgürlüğü söylemi sahtedir. Başbakan, özgür basına dokunma yoksa sen de yanarsın" şeklinde konuştu.

(soL - İstanbul)