Biden'ın Türkiye ziyareti

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye ziyareti Türkiye'nin gündemine oturdu. Biden'ın temasları, AKP ile ABD'nin arasının sanıldığından daha iyi olduğunu gösterirken, cemaat de Vaşington'da hummalı bir "lobi" faaliyeti yürütüyor.

Son dönemde Ortadoğu'ya yönelik olarak Suriye ve İran'ın hedef haline getirildiği planlarını hızlandıran ABD ile AKP iktidarının arasından su sızmıyor. İki tarafın da iki cephede birden sürdürdüğü temaslar gündemden eksilmiyor. Türkiye ABD Başkan Yardımcısı düzeyinde ziyaretle onurlandırılırken, ABD'nin başkenti Vashington'da da başka bir hummalı faaliyete tanık olunuyor. Cemaat, lobi faaliyetleri kapsamında AKP'lilerle ABD'li yöneticileri bir araya getiriyor.

ABD Başkan Yardımcısı Biden Türkiye'de
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Yunanistan ve Irak'ı da kapsayan dört günlük gezisi kapsamında iki gününü Türkiye'ye ayırdı. Dün sabah erken saatlerde Ankara'ya ulaşan Biden Türkiye ziyareti kapsamında ilkin Meclis Başkanı Cemil Çiçek, ardından da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Biden'ın görüşmede, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran'ın nükleer silah üretme aşamasına geldiği yönünde iddialar içeren raporunu açıklamasının ardından Türkiye'nin İran'a daha fazla yaptırım uygulaması gerektiğini söylediği öğrenildi. Bu isteğin AKP iktidarı tarafından ne şekilde yerine getirileceği merak edilirken, Biden'ın ayrıca Türkiye'nin Ortadoğu'daki "yapıcı rol"ünü ve Türkiye'nin Suriye'ye yönelik tavrını da övdüğü ifade edildi.

Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanının daha önce ziyaretle ilgili verdiği bilgilere göre, ABD Başkan Yardımcısı'nın gündeminde Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılması, Afganistan, Türkiye-İsrail ve Türkiye-Ermenistan ilişkileri gibi konular da yer alıyordu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, Biden ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "terörle mücadele" konusunun masaya yatırıldığını belirtirken, "ABD, PKK'ya karşı mücadele konusudaki yardımının daha güçlü bir şekilde devam edeceği ve Biden'ın kendisine Irak'ta bu konu ekseninde yaptığı görüşmeler hakkında kesin bilgiler verdiği"ni ifade etti. Gül ayrıca, ABD'nin Irak'tan 2012'de tamamen çekileceğini anımsatarak, Irak'ın bu dönemden sonraki durumunu da ele aldıklarını belirtti.

Joe Biden'ın Ankara ve İstanbul'u kapsayan iki günlük Türkiye gezisi kapsamında, bir süre önce ameliyat olan Başbakan Tayyip Erdoğan'ı da evinde ziyaret etmesi bekleniyor.

Biden'ın Türkiye ziyaretine TUSKON da ABD'den karşılık verdi
ABD'deki Gülen cemaati destekli kuruluş ve dernekleri bir araya getiren çatı örgüt olan Türki Amerikan Birliği'nin (TAA) iki gün süren ve bir kapanış galası ile sona eren 2. yıllık kongresi AKP'den bakan ve milletvekillerinin katılımıyla Vashington'da yapıldı. Yine Gülen cemaatiyle sıkı bağı olan TUSKON'un da organizasyonun bir parçası olduğu TAA Kongresi'ne, AKP'den Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve 8 milletvekili katıldı. Cemaat gazetesi Zaman'da geniş bir yer ayrılan konuyla ilgili haberde bildirildiğine göre, toplantılara ve galaya ABD Kongre üyesi 8 senatör ile 59 Temsilciler Meclisi üyesi katıldı.

AKP hükümeti ve cemaat yine neyi "başarmış"
Zaman haberinin ilk cümlesi "Türkiye, Ermeni ve Rum lobilerinin Türkler aleyhine yıllardır çalışma yürüttüğü ABD'de atağa geçti" olurken, "Türkiye'nin başarısı" olarak sunulan iki örnek öne çıkarıldı: İlki, Minnesota milletvekili Keith Ellison'ın, "bu salonda yüksek sayıda Kongre üyesinin hazır bulunması, Amerikan Kongresi'nde Türkiye'ye ne denli saygı duyulduğunun göstergesidir" ifadesi iken, diğeri de, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ileana Ros-Lehtinen'in, 1915 olaylarının nasıl tanımlanacağını belirlemenin Amerikan Kongresi'nin işi olmadığı, Kongre yerine, konunun en iyi şekilde ABD Kongresi yerine doğrudan Türkiye ile Ermenistan tarafından yürütülecek süreçle değerlendirilebileceğini vurgulaması idi.

İki uyarı: "İsrail'le arayı düzeltin, ABD'yi halka sevdirin"
ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Türk Dostluk grubunun başkanlığını da yapmış olan Florida eski milletvekilli Robert Wexler, Başbakan Tayyip Erdoğan'la "yakın çalışma"nın ABD'nin çıkarına olduğunu vurgulayıp, Erdoğan'ı NATO radarı ve Mısır'da yaptığı laiklik çağrısı nedeniyle överken, "Mavi Marmara saldırısına tepkileri anlamakla birlikte İsrail konusunda 'coşkun' söylemlerin Türkiye'ye yardım etmediği" uyarısında bulunması dikkat çekti. ABD'nin eski İstanbul Başkonsolosu Sharon Wiener ise, "hükümetler arası ilişkilerde 'altın çağ' yaşanmasına rağmen Türk kamuoyunda ABD'nin imajının olumsuz olması" konusunu gündeme getirdi.

Bakan Mehmet Şimşek ise galada yaptığı konuşmada, "Türkiye ile ABD'nin siyasi ve askeri ilişkilerinin mükemmel olduğu"nu söylerken, iki ülkenin sadece stratejik ortaklar değil, aynı zamanda da doğal birer müttefik olduğunun altını çizdi.

(soL-Haber Merkezi)