Beşiktaş Adliyesi’nde Baha Okar’a özgürlük eylemi

19 aydır tutuklu bulunan Bilim ve Gelecek dergisi editörü Bahar Okar’ın da yargılandığı Devrimci Karargâh davasının 30 Nisan’da görülecek duruşması öncesi Beşiktaş Adliyesi’nde yakınları, milletvekilleri, gazeteciler, “Baha Okar’a özgürlük” dediler.

Devrimci Karargah davasından 19 aydır Tekirdağ F tipi cezaevinde tutuklu bulunan Bilim ve Gelecek dergisi editörü Baha Okar’ın 30 Nisan’da görülecek duruşması öncesi Beşiktaş Adliyesi önüne gelen Bilim ve Gelecek çalışanları, CHP milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve gazeteciler eylem gerçekleştirdiler.

Gazeteciler de eylemdeydi
Beşiktaş Adliyesi önünde CHP milletvekili Melda Onur, Haluk Eyidoğan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile Bilim ve Gelecek dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu, Avukat Turgut Kazan ile Okar’ın eşi Suzan Okar ve çok sayıda gazeteci basın açıklaması yaptı.

“Bütün insani değerler yok sayıldı”
“Baha Okar’a özgürlük” denilen açıklamayı okuyan Ender Helvacıoğlu, “Tutuklu bulunan 100’e yakın gazeteciden biri olan Baha Okar zoraki Ergenekon ve Devrimci Karargah örgütüyle bağlantılı hale getirilmeye çalışılıyor. Bir insanın hayatına hiç yoktan nedenlerle yaklaşık 600 gün boyunca el konulması sadece hukukun değil insani bütün değerlerin yok sayılması anlamına gelmektedir” dedi.

Duruşmaya çağrı
Ergenekon, Balyoz, KCK ve Devrimci Karargah davalarındaki hukuksuzluğun altına her geçen gün yeni insanların alındığını belirten Helvacıoğlu, “Bu komplonun artık sonlandırılmasını, düzmece bir iddianameyle içeride tutulan Bilim ve Gelecek editörü Baha Okar’ın serbest bırakılmasını ve bu açık hukuksuzluğa son verilmesini istiyoruz” diyerek 30 Nisan’da görülecek duruşmaya çağrı yaptı.

“Torba örgüt oluşturuldu”
Helvacıoğlu’nun ardından söz alan CHP milletvekili Melda Onur, “Baha’nın tutukluluğu bilimin ve geleceğin tutsaklığıdır. Mahkemede savunma ve iddianameyle torba örgüt oluşturulduğunu görüyoruz. Baha gibi tutuklu tüm arkadaşlarımızın tahliyesini istiyoruz” diyerek duruşmada bulunacaklarını söyledi.

“Ülkemiz bu yaşananları hak etmiyor”
CHP milletvekili Haluk Eyidoğan “parmak izi” deliliyle suçlanan Okar’ın tutukluluğuna ithafen taktığı eldivenle açıklama yaparak, “Hapishanelerde milletvekilleri, gazeteciler, sanatçılar var. Ülkemiz bu yaşananları hak etmiyor. Ben Baha’yla, ’50 soruda Deprem’ kitabının editörlüğünde beraber çalıştım. Umarım iktidar bu yanlışlarını düzeltir, bu ayıptan kurtuluruz” diye konuştu.

“Üretilen delillerle tutuklu”
Suzan Okar da eşi Baha Okar’ın telefon görüşmeleri, teknik takiple izlenmesi ve parmak izi gibi bir çok suçlama iddiasının aslında üretilen deliller olduğunu belgelerle göstererek bu haksız tutukluluğun son bulmasını talep etti.

“Baha Okar gerçekten yargılanmıyor”
Baha Okar’ın avukatı Mehmet Kadıoğlu da, “Devrimci Karargah davasında yargılanan bu insanların tek ortak noktaları solcu olmalarıydı. Baha iki yıldır yargılanmıyor, çünkü mahkemenin ihbarcıyı dinlemesi gerekiyordu. Okar, gerçekten yargılandığında iki dakika dahi tutulmayacak” diye konuştu.

Açıklamaların ardından eylem 30 Nisan’da Beşiktaş Adliyesi’nde görülecek Devrimci Karargah davasının duruşmasına çağrı yapılarak sonlandırıldı.

(soL - İstanbul)