BDP'nin anayasa taslağı son halini alıyor

Barış ve Demokrasi Partisi tarafından hazırlanan ve Ocak ayında son halini alacağı belirtilen anayasa taslağın bazı bölümleri basına yansıdı.

BDP'nin anayasa taslağında, demokratik özerklik, farklı bayrak, öz savunma, anadilde eğitim ve vatandaşlık tanımı gibi başlıklardaki değişiklik önerileri yer alıyor.

Taslaktaki talepler şu anki Anayasa'da değiştirilmesi teklif dahi edilemez olan maddelerin de değiştirilmesini gerektiriyor.

BDP, Anayasa'nın Türkçeden başka hiç bir dilin okullarda ana dil olarak okutulamayacağını düzenleyen 42. maddesinin de değiştirilmesini istiyor. BDP'nin Anayasa taslağında önerilen ise madde metninin "Anadilde eğitim herkes için geçerlidir. Kimse ana dilde eğitim hakkından mahrum bırakılamaz" şeklinde düzenlenmesi.

BDP, "Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türktür" hükmünün yer aldığı Anayasa'nın 66. maddesinin de değişmesini ve yerine "Türkiye Cumhuriyeti devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır." ifadesinin konulmasını talep ediyor.

66. maddede yer alan, "herkes Türktür" ifadesi yerine "herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır" ibaresinin konulmasını öneriliyor.

(soL - Haber Merkezi)